„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Patriarhul Ecumenic vizitează Ţara Sfântă
Vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la Locurile Sfinte, începută la sfârşitul săptămânii trecute, reprezintă cel mai important eveniment petrecut în Patriarhia Ierusalimului în ultima vreme. Ea coincide cu prima etapă a călătoriei Papei Francisc I în Orientul Mijlociu. Întâlnirea dintre cei doi înalţi prelaţi prezintă un real interes pentru cele două Biserici, Ortodoxă şi Romano-Catolică.
Vineri, 23 mai, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost întâmpinat cu mare bucurie la Ierusalim, la Poarta Iaffo, una din porţile principale ale vechii Cetăţi a Ierusalimului, de un impresionant sobor de monahi, diaconi, preoţi şi arhierei aparţinând Patriarhiei Ierusalimului, dar şi altor Biserici, între care Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, prin reprezentanţii lor la Locurile Sfinte. Apoi a fost condus pe uliţele vechii cetăţi până la Sfântul Mormânt. A fost salutat şi de către o fanfară tradiţională venită special din Betleem, formată din tineri ortodocşi, care au cântat în stilul lor tradiţional, dar au intonat şi cântările Doxologiei sau Te Deum-ului care s-a oficiat în Biserica Sfintei Învieri, îndată ce Patriarhul s-a închinat la Piatra Ungerii şi la Sfântul Mormânt. După săvârşirea Te Deum-ului, cei doi patriarhi au rostit cuvântări.
Din partea Patriarhiei Ecumenice au fost prezenţi Arhiepiscopul ortodox grec al Americii Dimitrios, Mitropolitul Iannis Zizioulas, Mitropolitul Ghenadie de Sasima, Mitropolitul Emanuel al Franţei şi alţi câţiva ierarhi. Din partea Patriarhiei Ierusalimului au fost prezenţi aproape toţi membrii Sfântului Sinod al acestei patriarhii: Chiriac al Nazaretului, Arhiepiscopul Isihios al Capitoliadei, Arhiepiscopul Teofanis al Gherasei, Arhiepiscopul Doroteos de Avilon, Arhiepiscopul Aristarhos de Constantinis, care este şi secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, Arhiepiscopul Metodios al Taborului, Arhiepiscopul Teodosios al Sevastiei, Arhiepiscopul Dimitrios al Lidei, Arhiepiscopul Nectarios al Antidonei, Arhiepiscopul Filumenos de Pela, şi Isidoros, stareţul Sfântului Mormânt.
Patriarhul Ecumenic a mărturisit că a venit de această dată ca simplu pelerin închinător, după ce a mai vizitat Ierusalimul de trei ori. O dată însoţindu-l pe fostul Patriarh Ecumenic Dimitrios, căruia i-a fost colaborator pentru o perioadă de timp, apoi imediat după întronizarea sa ca Patriarh Ecumenic, şi altă dată, în anul jubiliar 2000, când a venit alături de ceilalţi Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din lume, când s-a săvârşit Liturghia solemnă la Betleem, la împlinirea a 2000 de ani de la naşterea Mântuitorului. A mărturisit că în toată această perioadă şi-a adus aminte de misiunea jertfitoare a comunităţii Patriarhiei Ierusalimului pe aceste locuri unde a învăţat şi S-a răstignit Domnul Iisus Hristos.
Duminică, 25 mai, cei doi patriarhi au săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu ceilalţi ierarhi amintiţi. După slujbă, Patriarhul Ecumenic şi-a exprimat bucuria de a continua dialogul început de Patriarhul Atenagoras în urmă cu 50 de ani prin întâlnirea istorică pe care a avut-o cu episcopul Romei, Paul al VI-lea, iar Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului i-a mulţumit pentru această vizită care aduce bucurie întregii comunităţi ierusalimitene.
Patriarhul Ierusalimului a dăruit un rând de engolpioane Patriarhului Ecumenic, acelaşi fel de dar făcându-i şi oaspetele, care a dăruit şi un rând de sfinte vase în argint Bisericii Sfântului Mormânt. Cei doi patriarhi au făcut daruri şi celorlalţi ierarhi prezenţi, după care Patriarhia Ierusalimului a oferit tuturor o recepţie. Aseară era aşteptată vizita Episcopului Romei. Prezent la venirea Patriarhului Ecumenic, cât şi participant la săvârşirea Sfintei Liturghii şi la recepţia ce a urmat acesteia a fost şi Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, care ne-a relatat despre aceste evenimente petrecute în capitala Israelului. (Augustin Păunoiu)