La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Patriarhul Iustin Moisescu, comemorat în satul natal
Preoţii din Protoieria Sector 1 Capitală au organizat joi, 16 mai, un pelerinaj cultural în satul Cândeşti, judeţul Argeş. În biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din localitate au fost săvârşite Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Iustin Moisescu. Părintele asist. dr. Alexandru Atanase Barna a rostit un cuvânt comemorativ despre viaţa şi activitatea patriarhului pomenit.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preoţii de la bisericile din sectorul 1 al Capitalei, îndrumaţi de părintele protoiereu Marin Comănescu, au păşit cu bucurie şi recunoştinţă pe cărările locului naşterii Patriarhului Iustin Moisescu.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi din care au făcut parte: părintele protopop Marin Comănescu, de la Protoieria Sector 1 Capitală, părintele protopop Petre Moşoianu, de la Protoieria Câmpulung Muscel, părintele Andrei Apostu, parohul bisericii din localitate, şi preoţi de la parohiile din sectorul 1 al Capitalei.
Vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu, Mitropolit al Ardealului între anii 1956 şi 1957, Mitropolit al Moldovei și Sucevei între anii 1957 şi 1977 și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1977 şi 1986, a fost comemorat în cadrul acestui pelerinaj cultural printr-o evocare a vieții, activității și operei sale teologice și bisericești.
Părintele Alexandru Atanase Barna, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” şi preot slujitor la Biserica „Sfântul Ştefan”-Cuibul cu barză din Bucureşti, a evidenţiat: „Dincolo de faptul că întreaga sa operă teologică se ridică la un nivel științific reprezentativ pentru cercetarea teologică ortodoxă și ecumenică, o parte dintre lucrările sale, cel puțin cele din domeniul studiului Noului Testament sau teza sa de doctorat prezentată la Atena, despre Evagrie Ponticul, fiind și astăzi repere valabile în bibliografia domeniilor respective, se remarcă demnitatea și statura impozantă, în egală măsură caldă și demnă, a unuia dintre profesorii de teologie care se încadrează în lista scurtă a celor care au marcat teologia ortodoxă românească în secolul trecut”.
De asemenea, părintele Barna a menționat și faptul că, pe lângă cultura teologică și rolul copleșitor pe care l-a îndeplinit ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la multiple evenimente ecumenice sau interortodoxe din străinătate și din țară, ceea ce îl recomandă în egală măsură pe vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu este capacitatea de organizare și administrare bisericească, exersată cu multiple reușite în plan edilitar, cultural și teologic, mai ales într-o epocă în care presiunile regimului comunist ateu făceau aceste lucrări cu mult mai dificile: „Se pot spune suficient de multe lucruri despre modul în care a intervenit decisiv, ca Mitropolit al Moldovei și Sucevei, pentru salvarea, restaurarea, popularea cu monahi și monahii și mai ales valorificarea în plan intern și internațional a tezaurului inegalabil de artă, cultură și istorie reprezentat de mănăstirile din nordul Moldovei și Bucovina. Ca patriarh, este inițiatorul colecției de traduceri din textele Sfinților Părinți, intitulată «Părinți și Scriitori Bisericești», programată în 90 de volume, dar și a seriei «Arta creștină în România», editată în 6 volume”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protoiereu Marin Comănescu a vorbit despre importanţa şi folosul acestor pelerinaje şi întâlniri comemorative întru pomenirea marilor patriarhi ai Bisericii noastre.
În încheiere au avut loc slujba Parastasului pentru Patriarhul Iustin Moisescu şi o scurtă întâlnire dialogală cu fiii satului, care au fost prezenţi în număr destul de mare la eveniment. Apoi au avut loc o agapă creştină şi un scurt pelerinaj la mănăstirile Nămăieşti şi Negru Vodă din județul Argeș.