De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Patriarhul Justinian Marina, pomenit la catedrala din Râmnicu Vâlcea
Patriarhul Justinian Marina a fost comemorat la Râmnicu Vâlcea cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la naştere. Cu acest prilej, sâmbătă, 21 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepis-copul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit slujba de pomenire. Iniţiativa a aparţinut scriitoarei Zenovia Zamfir, autoarea unor lucrări dedicate vieţii şi activităţii celui de-al treilea patriarh al Ro-mâniei.
Judeţul Vâlcea, înconjurat de o salbă impresionantă de mănăstiri şi schituri, este zona unde au văzut lumina zilei mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum: Patriarhul Justinian Marina (loc. Stăneşti), Mitropolitul Efrem Enăchescu (loc. Zăvoieni) şi Mitropolitul Bartolomeu Anania (loc. Glăvile).
Patriarhul Justinian s-a născut la 22 februarie 1901, în satul Suieşti, comuna Cermegeşti, judeţul Vâlcea, în familia unor agricultori harnici şi buni creştini. A primit la botez numele Ioan. A absolvit Seminarul Teo-logic din Râmnicu Vâlcea în 1923, după care a fost învăţător în satele Olteanca şi Băbeni, ambele în judeţul Vâlcea. La 14 octombrie 1924 s-a căsătorit cu Lucreţia Popescu, fiica preotului Pavel Popescu, din comuna Braloştiţa, judeţul Dolj. În octombrie 1924 a fost hirotonit preot pentru Parohia Băbeni, fiind în paralel şi învăţător, până în 1930. Între timp, urmează şi Facultatea de Teologie din Bucureşti, susţinând licenţa în 1929.
La 30 iulie 1945, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, cu titulatura „Vasluianul“, fiind tuns în monahism cu numele de Justinian. În urma decesului bătrânului Patriarh Nicodim Munteanu, la 27 februarie 1948, Mitropolitul Justinian devine locţiitor de patriarh, iar la 24 mai 1948 este ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Ungrovlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost înscăunat la 6 iunie 1948. (Pr. Nifon Dorin Iancu)