De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost înmormântat
În sâmbăta premergătoare Postului Sfintelor Paști, vrednicul de pomenire Neofit, Mitropolitul Sofiei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a fost condus pe ultimul drum pământesc. Slujba de înmormântare a fost săvârșită în Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia, fiind prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic. Din soborul numeros de arhierei care s-au rugat pentru odihna sufletului Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Bulgariei au făcut parte și doi ierarhi români, delegați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preafericitul Părinte Neofit, al 28-lea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, a adormit întru Domnul miercuri, 13 martie, la vârsta de 78 de ani. Trupul său a fost depus în Catedrala Patriarhală din Sofia în dimineața zilei de vineri, iar de atunci nenumărați credincioși au trecut pragul mărețului lăcaș de închinare pentru a-i aduce un ultim omagiu. Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat doliu național, cu prilejul acestui eveniment, în zilele de 15 și 16 martie.
În dimineața zilei de sâmbătă, slujba Înmormântării Patriarhului Neofit a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor numeros de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, înconjurați de preoți și diaconi, sobor condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Varna și Veliky Preslav. La cele două slujbe au luat parte o mulțime de credincioși, reprezentanți ai autorităților de stat bulgare, ai altor confesiuni creștine, precum și alți delegați.
Video: Emilian Apostolescu / Ziarul Lumina
Slujba Înmormântării a fost prezidată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, iar din soborul de ierarhi care au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului Patriarhului Bulgariei au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Din delegația Bisericii Ortodoxe Române a făcut parte și ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. La finalul slujbei de înmormântare, Patriarhul Ecumenic a rostit un cuvânt de consolare adresat întregului popor bulgar și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe surori.
Video: Emilian Apostolescu / Ziarul Lumina
În continuare, soborul de slujitori, numeroși clerici și mii de credincioși au pornit în procesiune solemnă până la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Chiriachi” din Sofia, acolo unde trupul Patriarhului Bulgariei a fost așezat spre vremelnică odihnă până la obșteasca înviere. Impresionantul cortegiu funerar a fost însoțit de numeroase oficialități și de o fanfară militară care, între opririle prilejuite de momentele de rugăciune, a intonat solemn marșuri funebre.
Video: Emilian Apostolescu / Ziarul Lumina
După încheierea momentului liturgic, în cadrul agapei frățești organizate spre pomenirea Patriarhului Neofit, delegații Bisericilor Ortodoxe și ai altor Biserici au dat citire mai multor mesaje de condoleanțe și de încurajare. La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Patriarhul Neofit al Bulgariei - un păstor blând și înțelept”.
Cu prilejul evenimentelor funerare care au marcat capitala țării vecine în această zi, părintele Kiril Sinev, reprezentantul Patriarhiei Bulgare la București, și-a exprimat recunoștința pentru mesajul de consolare și de încurajare transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și ne-a oferit câteva mărturii cu privire la viața, realizările și moștenirea lăsată în urmă de Patriarhul Neofit: „Am avut o legătură strânsă cu Părintele Patriarh Neofit, mai întâi în perioada în care a fost, timp de 20 de ani, Mitropolit de Ruse. Pe atunci, eram student la București, iar acesta a participat de mai multe ori la hramul Bisericii «Sfântul Proroc Ilie»- Hanul Colței, biserică dăruită comunității bulgare de către Biserica Ortodoxă Română. Ani la rândul, de sărbătoarea Sfântului Ilie au avut loc acolo slujbe româno-bulgare. Patriarhul Neofit a fost foarte iubit de toți ierarhii români. Țin minte foarte multe participări ale sale la sfințiri, vizite și pelerinaje în România. Credincioșii români l-au iubit foarte mult. Întorcându-mi privirea spre Bulgaria, trebuie să subliniez că Preafericirea Sa și-a legat foarte mult copilăria de biserica românească din Sofia, care a sărbătorit anul trecut 100 de ani de la sfințire. În vremea arhipăstoririi sale la Ruse, la cererea sa am primit o icoană cu un fragment din moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care astăzi se află la Mănăstirea Basarabov, loc în care am și slujit alături de Preafericirea Sa cu prilejul hramului. Patriarhul Neofit a fost foarte cunoscut pentru talentul său muzical, primind la Moscova, unde a terminat studiile de teologie, un premiu prestigios. A înregistrat două CD-uri cu muzică psaltică. Dincolo de talentul său muzical și de cel oratoric, Părintele Patriarh Neofit a rămas cunoscut pentru bunătatea și smerenia lui. El a fost ultimul rector al Academiei de Teologie «Sfântul Clement de Ohrida», aflată nu departe de noi, și primul decan al Facultății de Teologie din Sofia. Așadar, a avut o contribuție semnificativă la pregătirea teologilor și a clericilor din țara noastră”.