„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Patriarhul României a semnat în Cartea Centenarului
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnat ieri, 7 noiembrie, în Cartea de Aur a Centenarului, volum realizat după modelul Cărţii de Aur din 1929, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a avut loc în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Antologia de semnături „Cartea Centenar” este un proiect realizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
După ceremonia de semnare, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, i-a oferit Preafericirii Sale un stilou unicat din seria „Stilourile Centenar” - seria 1918-2018, marca „Poenari”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe membrii delegaţiei de la Alba Iulia pentru realizarea proiectului şi a oferit Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia Diploma omagială cu medalie dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. De asemenea, membrii delegaţiei au primit din partea Patriarhului României cele două volume apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române intitulate: „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”, precum şi DVD-ul cu filmul documentar realizat de TRINITAS TV, intitulat „Făuritorii Marii Uniri”.
„Am dorit să realizăm o Carte a Centenarului după modelul celei din 1929, Cartea de Aur a Serbărilor Unirii, atunci când s-a sărbătorit primul deceniu al Marii Uniri. Am încercat să îi dăm o personalitate Cărţii de Aur a Centenarului, astfel că aceasta are anumite particularităţi. În Cartea de Aur din 1929 au semnat familia regală, Patriarhul României, primul-ministru, adică cele mai importante personalităţi ale momentului. Acelaşi lucru am încercat să îl realizăm şi noi în Anul Centenar. După încheierea semnăturilor, la 1 decembrie 2018 această carte va fi exponat de bază în cadrul Sălii Unirii”, ne-a declarat Gabriel Rustoiu.
Stiloul Centenar
Instrumentul de scris cu care a semnat Întâistătătorul Bisericii noastre este unic, realizat de Lucian Poenari dintr-o ramură a gorunului lui Horea, un gorun vechi de aproximativ 400 de ani, aflat în Cimitirul Eroilor din satul Ţebea, judeţul Hunedoara. Patriarhul României a fost cel de-al doilea semnatar al Cărţii Centenar, primul fiind preşedintele României, Klaus Iohannis, care a semnat în data de 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni. Între personalităţile care vor mai semna în Cartea de Aur a Centenarului îi amintim într-o ordine orientativă pe primul-ministru al României, membri ai familiei regale a României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Academiei Române, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din ţară, veterani de război, precum şi alte personalităţi contemporane marcante. Antologia de semnături „Cartea Centenar” este dedicată evenimentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 la ceas aniversar, în momentul Centenarului, şi reprezintă o punte de legătură între trecut şi viitor, realizată prin contribuţia contemporană. Aceasta păstrează modelul primei cărţi, fiind realizată manual.