La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Patronii învățământului teologic serbați la seminarul din Tulcea
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea a organizat miercuri, 29 ianuarie, evenimentul religios-cultural dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, cinstiţi cu multă evlavie la 30 ianuarie în fiecare an şi consideraţi a fi, începând cu anul 1936, patronii învăţământului teologic în întreaga lume ortodoxă.
Seminarul Teologic Ortodox din Tulcea a făcut deja o tradiţie ca pentru ziua Sfinţilor Trei Ierarhi să deruleze un program religios - cultural și artistic prin implicarea elevilor seminariști, în scopul actualizării, cunoașterii și aprofundării operelor patristice în rândul elevilor.
Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a evocat importanța Sfinților Trei Ierarhi pentru viața liturgică și socială a Bisericii și, mai ales, exemplul de model pastoral oferit de ei seminariștilor de astăzi. Corul „Carpe in Deum” al seminarului a susținut un buchet de cântări religioase dedicate sărbătorii. De asemenea, programul a cuprins prezentarea unui referat de către arhid. prof. Gheorghe Cristian Gorun și lecturi din operele sfinților pomeniți.