În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Patru ierarhi la căpătâiul părintelui Adrian Făgeţeanu
Părintele Adrian Făgeţeanu va fi înmormântat mâine, 1 octombrie, la Mănăstirea Lainici din Arhiepiscopia Craiovei. Ieri, patru ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei a săvârşit o slujbă de pomenire în biserica Mănăstirii Antim, unde a fost depus trupul neînsufleţit al ieromonahului.
Împreună cu credincioşii veniţi să-şi ia rămas-bun de la părintele Adrian Făgeţeanu s-au rugat Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, alături de părintele stareţ Vicenţiu Oboroceanu şi de vieţuitorii sfintei mănăstiri. După slujba de pomenire, IPS Arhiepiscop Casian a transmis mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a evocat chipul duhovnicesc al părintelui Adrian Făgeţeanu, amintind despre implicarea sa în mişcarea de revigorare spirituală de la Mănăstirea Antim, din perioada comunistă, când alături de cei mai duhovniceşti dintre călugări şi de câţiva oameni de cultură a aprins flacăra duhovnicească a rugăciunii neîncetate, numită Rugul Aprins. Părintele Adrian Făgeţeanu este unul dintre făclierii luminii Mântuitorului Iisus Hristos în sufletele oamenilor. Ca şi majoritatea monahilor rugători din perioada comunistă, l-a mărturisit 17 ani pe Hristos în temniţele comuniste. Este unul dintre ultimii mari mărturisitori ai credinţei ortodoxe în temniţe, nespunând despre aceasta nimănui. Vă mărturisesc că, în cei trei ani de împreună-slujire în această mănăstire cu părintele Adrian, odată nu ne-a povestit durerile şi lacrimile lui, ci ne-a încurajat întotdeauna. Îmi amintesc de la părintele Adrian o frază care nu trebuie uitată niciodată: Cine vede lucrurile de sus le vede bine, cine le vede de jos le vede exact! Tot timpul, avea în vedere smerenia şi întâlnirea duhovnicească cu fiecare suflet. De aceea, părintele Adrian, după ce a plecat la Mănăstirea Lainici, a mărturisit în continuare în smerenie lucrarea Bisericii noastre până la aproape 100 de ani. A fost un om al rugăciunii, un om al smereniei, un om al ascultării şi un luptător creştin, care se adaugă părintelui Sofian Boghiu şi părintelui Arsenie Papacioc, a spus Înalt Preasfinţitul Casian.
Trupul părintelui Adrian Făgeţeanu va fi aşezat într-un mormânt pe care obştea Mănăstirii Lainici l-a pregătit chiar lângă locul de veci al părintelui Calinic Cărăvan, stareţul care l-a primit pe monahul Adrian, sub oblăduirea sa, în obştea mănăstirii din Defileul Jiului.