Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pe 30 iunie 2010 va fi desemnat proiectantul Catedralei Mântuirii Neamului
Marţi, 23 februarie 2010, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc o conferinţă de presă pe tema proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, susţinută de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, şi de domnul prof. ing. Nicolae Noica, vicepreşedinte al Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Scopul acestei conferinţe a fost informarea corectă despre construirea viitoarei catedrale patriarhale şi dezminţirea mai multor informaţii eronate vehiculate în mass-media.
Conferinţa de presă a fost precedată de o şedinţă în cadrul căreia Comisia specială a Patriarhiei Române s-a întâlnit cu reprezentanţii celor 10 firme de proiectare şi s-a stabilit un calendar în ceea ce priveşte realizarea efectivă a lucrărilor. Conform acestuia, proiectanţii vor prezenta oferta de participare, conţinând studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de construire, până la data de 31 mai 2010, urmând ca pe data de 30 iunie 2010 să fie desemnat ofertantul câştigător. Selectarea constructorului viitoarei catedrale patriarhale se va face în luna iulie a anului 2010, iar la începutul lunii august 2010, cel târziu, se doreşte demararea lucrărilor pentru edificarea efectivă a Catedralei Mântuirii Neamului.
În cadrul aceleiaşi întâlniri, reprezentaţii societăţilor de proiectare au fost anunţaţi că pentru cei care se evidenţiază prin proiecte deosebite se vor acorda: premiul III de 30.000 de euro, premiul II de 40.000 de euro şi premiul I constând în câştigarea contractului ca atare şi remunerarea în cadrul aceluiaşi proiect. De asemenea, şi celelalte societăţi înscrise la concurs vor beneficia de recomandarea Patriarhiei Române, pentru realizarea proiectării şi construcţiei altor biserici, în special în mediul urban.
În cadrul conferinţei, a fost prezentată invitaţilor ultima variantă a machetei viitorului edificiu. Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul a specificat că aceasta reprezintă rezultatul simpozioanelor tematic-consultative, care au avut loc pe parcursul anilor 2008 şi 2009, la care au participat, prin ideile şi observaţiile proprii, arhitecţi din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării.
Scurtă retrospectivă a demersurilor pentru construirea catedralei
Domnul prof. ing. Nicolae Noica a făcut o scurtă retrospectivă a demersurilor pentru construirea acestei catedrale „reprezentative pentru neamul românesc“, arătând că dezideratul acesta s-a născut în anul 1881, când regele Carol I a pus pentru prima dată în discuţie proiectul unei catedrale în Bucureşti şi a dat pentru demararea acestuia 5.000.000 lei aur, sumă ce reprezenta 5% din bugetul României. „Poporul nostru, care e un popor ortodox în această insulă de latinitate, nu se va împlini decât atunci când vom avea această catedrală“, a spus domnul prof. ing. Nicolae Noica.
De asemenea, domnul Noica a adus în discuţie problema locurilor unde urma să fie amplasat Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, menţionând că ultima locaţie, Dealul Arsenalului, nu este un privilegiu acordat Bisericii de către statul român, ci este un act de dreptate pentru demolarea, pe timpul comunismului, a trei biserici ce se aflau în această zonă - Spirea Veche, Izvor şi Alba-Postăvari - şi translatarea altor două lăcaşuri de cult pe alte amplasamente mascate de blocuri - Mihai Vodă şi Schitul Maicilor. În intervenţia sa, domnul Nicolae Noica a comunicat tuturor celor prezenţi costurile necesare pentru construirea catedralei, care se ridică la cca. 180-200 milioane de euro, echivalentul a opt kilometri de autostradă, subliniind că acest demers de construire a noii catedrale patriarhale „este un model de cum se poate face o lucrare publică“.
În închiere, PS Ciprian Câmpineanul şi domnul prof. ing. Nicolae Noica au răspuns întrebărilor jurnaliştilor prezenţi privind concursul de proiecte şi resursele alocate pentru construirea viitoarei catedrale. La final, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica a anunţat lansarea site-ului www.catedralaneamului.ro, unde vor fi prezentate toate informaţiile legate de edificarea acestui lăcaş-simbol.