Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a găzduit marți, 5 noiembrie, cea de‑a doua sesiune a Conferinței pastoral‑misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În cadrul lucrărilor acestei sesiuni prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la care au participat clerici din județul Prahova, au fost prezentate trei referate cu subiecte inspirate din tematica Anului comemorativ 2024.
Pe drumul filantropiei şi al milei creştine
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pe 15 decembrie, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, s-a desfăşurat o întâlnire de bilanţ a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
Festivitatea a fost deschisă de către preşedinta Viorica Cherteş, care a mulţumit chiriarhului Oradiei pentru binecuvântarea oferită ca această asociaţie să se înfiinţeze, apoi a prezentat realizările asociaţiei, dar, în acelaşi timp, a făcut şi o scurtă istorie a Asociaţiei Femeilor în Biserica Ortodoxă Română. Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române (AFOR) din Episcopia Oradiei a fost înfiinţată în luna mai a acestui an, la iniţiativa şi cu binecuvântarea PS Sofronie, iar preşedintele acesteia este doamna Viorica Cherteş. De la înfiinţare şi până la finele anului 2010, această asociaţie a desfăşurat numeroase activităţi filantropice, culturale şi educaţionale. Astfel, pe 15 iunie, la Biserica cu Lună din Oradea a avut loc o manifestare culturală dedicată poetului naţional Mihai Eminescu. Tot în aceeaşi lună, membrii asociaţiei au fost în vizită în tabăra de copii de la Mănăstirea Izbuc din Eparhia Oradiei şi li s-au oferit acestora daruri. La 1 octombrie, odată cu serbarea Zilei senectuţii a fost organizată, la Teatrul "Arcadia" din Oradea, o seară pentru persoanele de vârsta a treia. Pe 15 octombrie a fost serbată Ziua internaţională a femeilor din mediul rural. Tot în decursul lunii lui Brumărel a avut loc comemorarea lui Nicolae Jiga prin săvârşirea unui parastas şi au fost organizate diferite evenimente culturale. În 31 octombrie, doamnele ortodoxe au făcut o vizită la românii din Ungaria, întâlnirea având loc la Catedrala ortodoxă din Gyula. Pe 6 decembrie femeile din asociaţie au fost în vizită la copiii aflaţi în centrele de plasament din Oradea. Continuatoare ale Reuniunii Femeilor Române Gazda momentului festiv, pr. protopop Dorel Octavian Rusu, a arătat că "reuniunea femeilor ortodoxe este de mare faimă şi de bun augur, deoarece ea este întemeiată pe principiile învăţăturii creştine, iar nucleul femeilor, a mironosiţelor, era prezent încă de pe vremea Mântuitorului, continuat mai departe în epoca apostolică şi ajuns până în zilele noastre. În Oradea, prima asociaţie de acest fel s-a înfiinţat în vremea episcopului ctitor Roman Ciorogariu, care a avut iniţiativa de a înfiinţa o filială locală a Reuniunii Femeilor Române, în anul 1930. Preşedinte a fost aleasă doamna Sofia Mihulin. Asociaţia de atunci s-a implicat în diferite proiecte social-filantropice, având iniţiativa construirii unui lăcaş de cult, a organizat diferite colecte şi pachete pentru cei aflaţi în suferinţă şi pentru văduvele de război. În zilele noastre, ca un vrednic urmaş al episcopului Roman Ciorogariu, Preasfinţitul Părintele nostru Sofronie a avut frumoasa iniţiativă de a reactiva asociaţia doamnelor ortodoxe din Eparhia Oradiei". Un moment al serii a fost vizita copiilor de la Şcoala cu clasele I-VIII "Dimitrie Cantemir" din Oradea, aflaţi sub îndrumarea prof. Doina Lung, şi a copiilor de la grupul "Vivere" din Oradea, sub îndrumarea prof. Valeria Mişcuţa, care au susţinut un frumos concert de colinde, după care au fost răsplătiţi cu fructe şi dulciuri.