De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu“
Programul „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu“ a continuat joi, 28 februarie, în Episcopia de Bălţi şi Făleşti, unde mitropolitul Visarion Puiu a păstorit timp de 12 ani, ca episcop al Hotinului. Delegaţia sosită de la Roman a fost întâmpinată la Reşedinţa episcopală de Preasfinţitul Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti. Au fost vizitate biserici şi obiective din oraşul Bălţi şi s-au ţinut alocuţiuni despre personalitatea mitropolitului Visarion Puiu.
„Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a, au continuat joi, 28 februarie 2013, cu un pelerinaj în Episcopia de Bălţi şi Făleşti. Periplul „Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu“ a fost iniţiat şi organizat de Asociaţia „Visarion Puiu“, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „În urmă cu 90 de ani, mitropolitul Visarion Puiu păşea pe tărâmul Basarabiei, în oraşul Bălţi, acolo unde a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. A slujit Biserica timp de 12 ani la Bălţi, realizând lucruri minunate. În oraşul Bălţi şi în împrejurimi a ridicat şapte biserici, adevărate bijuterii arhitecturale, precum şi un număr impresionant de edificii şi instituţii care să vină în slujba poporului basarabean“, a spus pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman.
Delegaţia participantă la simpozionul dedicat mitropolitului Visarion Puiu, formată din cercetători, clerici şi mireni dedicaţi studierii vieţii şi activităţii mitropolitului, a ajuns în jurul prânzului la Bălţi, unde a fost întâmpinată de PS Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti. Preasfinţia Sa a oficiat în Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bălţi slujba Te Deumului şi Parastasul pentru vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu. „PS Marchel a ţinut un cuvânt evocator în care a subliniat rolul lui Visarion Puiu, cel care a venit în 1923 în Basarabia la nou înfiinţata episcopie de Hotin. În cele trei judeţe arondate eparhiei sale s-a implicat în multiple laturi ale slujirii. Catedrala «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» a fost sfinţită în anul 1934, iar după un an, Visarion Puiu a ajuns mitropolit al Bucovinei. Delegaţia din ţara noastră a fost invitată apoi de PS Marchel să viziteze Biserica «Sfânta Parascheva», ctitorie a mitropolitului Visarion Puiu. Sfântul lăcaş este situat în preajma Reşedinţei episcopale, fiind o copie a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş“, a amintit pr. protopop Florin Ţuscanu.
„Cuvinte de preţuire“ pentru mitropolitul Visarion Puiu
În continuare, s-a parcurs pe jos strada ce ocoleşte parcul municipal, ce a primit numele vrednicului episcop de atunci, Visarion Puiu. S-a vizitat reşedinţa eparhială, ctitorită de Visarion Puiu şi inaugurată în anul 1932. „PS Marchel a fost o gazdă ospitalieră, oferindu-ne posibilitatea să putem privi încăperile cu o arhitectură minunată, cu elemente decorative. Această reşedinţă a fost naţionalizată în anul 1940, iar până în 1990 a fost destinată altor scopuri. Pe acoperişul acesteia s-au păstrat toate crucile de aramă, aşezate la inaugurare de mitropolitul Visarion Puiu, dar şi sigla Episcopiei Hotinului cu cele trei judeţe: Hotin, Bălţi şi Cahul“, a adăugat pr. protopop Florin Ţuscanu. Delegaţia a fost condusă apoi spre Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii „Alecu Russo“ din Bălţi, una dintre cele mai mari biblioteci universitare din sud-estul Europei, care are peste un milion de volume în 42 de limbi, şi spre Universitatea „Alecu Russo“ din Bălţi. În sala de conferinţe a universităţii au fost rostite mai multe alocuţiuni din partea membrilor delegaţiei şi din partea gazdelor. În continuare, s-a vizitat Teatrul „Vasile Alecsandri“ din oraşul Bălţi. „În tot acest periplu basarabean am fost întâmpinaţi cu dragoste şi bucurie. Am aflat de la gazdele noastre numai cuvinte de preţuire, de admiraţie, de recunoştinţă faţă de mitropolitul Visarion Puiu. În acest an, participanţii la simpozionul dedicat mitropolitului Visarion Puiu au adus noi contribuţii la cunoaşterea şi promovarea operei marelui ierarh. Participarea noastră la Parastasul oficiat în catedrala ctitorită de Visarion Puiu vine ca o mărturie a faptului că vrednicul de pomenire mitropolit încă mai este printre noi, prin lumina pe care a lăsat-o în istorie“, a conchis pr. protopop Florin Ţuscanu.
Amintim că „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a, au început pe 27 februarie, fiind dedicate împlinirii a 134 de ani de la naşterea ierarhului şi a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. „Reuşita acestei manifestări ştiinţifice din acest an s-a datorat în primul rând organizatorilor, în mod special activităţii pline de râvnă a părintelui Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei «Visarion Puiu» din Roman“, a apreciat arhid. prof. dr. Vasile Demciuc de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.