Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pe urmele sfinților din Bulgaria, Grecia și Italia
În perioada 24 aprilie - 2 mai 2018, un grup de 32 de enoriași de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu, Protoieria Sector 2 Capitală, a efectuat un pelerinaj în Bulgaria, Grecia și Italia, prin Agenția de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române. Credincioșii au vizitat diferite obiective religioase din aceste țări și s-au închinat la moaștele sfinților ocrotitori.
Pelerinajul a început pe teritoriul țării vecine de la sud de Dunăre, prin vizitarea celui mai mare așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila, unde credincioșii români s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan de Rila, întemeietorul așezământului din secolul 10. Traseul a continuat spre sud, în Grecia, unde a fost vizitat orașul Salonic. Pelerinii au poposit la Biserica Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și s-au închinat la moaștele acestuia, precum și la Biserica Mitropoliei din Salonic, care păstrează moaștele Sfântului Grigorie Palama, și la Biserica „Sfânta Sofia”, care păstrează moaștele Sfântului Vasile cel Nou. Am vizitat Turnul Alb, Arcul lui Galeriu, Mănăstirea Filoxenia și rotonda „Sfântul Gheorghe”, care a servit și ca biserică, dar și ca moschee, după cum au fost ocupațiile politice ale vremurilor.
Apoi, s-a vizitat marea construcție duhovnicească de la Kalambaka, cu închinarea în trei dintre mănăstirile deschise la vremea vizitării, iar preotul îndrumător a evocat viața Sfintei Varvara și a Sfântului Haralambie. S-a vizitat Valea Tembi și locașul de cult săpat în stâncă al Sfintei Paraschevi, ocrotitoarea nevăzătorilor, precum și Mănăstirea Katoxenia, care adăpostește o parte a Brâului Maicii Domnului.
Pelerinajul a continuat spre nord-vestul Greciei, unde s-a vizitat insula Corfu, cu cele trei locașuri de cult importante: Biserica Sfântului Spiridon, Biserica Maicii Domnului „din peșteră”, care adăpostește moaștele Sfintei Teodora Împărăteasa și Biserica Sfinților Iason și Sosipatru, doi dintre cei 70 de ucenici ai Mântuitorului Hristos.
Am trecut Marea Adriatică de la Igumenița către Bari, unde s-a vizitat Biserica Sfântului Nicolae, după care s-a purces spre nordul Italiei, iar primul popas s-a făcut la Roma, unde s-au vizitat obiective de interes istoric și duhovnicesc, culminând cu Bazilica „Sfântul Petru” și Cetatea Vaticanului. S-a vizitat orașele Padova și Veneția. Ulterior s-a trecut, prin Slovenia, către Ungaria, unde am înnoptat în Budapesta, făcându-se un tur turistic al orașului. Apoi, drumul spre București s-a făcut prin Ardeal, Oltenia.
Esența acestui pelerinaj împlinit de enoriașii Parohiei Iancu Nou-Bălăneanu a fost înțelegerea că este o manifestare a credinței. Credincioșii au aflat că dincolo de Israel, unde aceștia au fost de mai multe ori în ultimii ani, pot descoperi noi locuri de pelerinaj și de închinare. La fiecare obiectiv religios, preoții însoțitori au săvârșit acatiste ale sfinților ocrotitori.
Atât preoții însoțitori, cât și pelerinii prezenți în circuitul duhovnicesc menționat au apreciat calitatea serviciilor profesioniste ale Agenției de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române.