„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Pelerinaj al preoţilor şi preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamţ
Pentru al treilea an consecutiv, preoţii şi preotesele din Protopopiatul Piatra Neamţ au participat la un pelerinaj în România, vizitând şi închinându-se la câteva dintre ctitoriile brâncoveneşti din partea de centru şi sud a ţării noastre.
Pelerinajul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi a avut ca ocrotitori pe Sfinţii Martiri Brâncoveni şi pe Maica Domnului, pe care cu precădere Sfântul Constantin Brâncoveanu a cinstit-o cu evlavie şi ale cărei praznice patronează multe dintre ctitoriile lui.
Părintele protopop Valentin Tofan ne-a vorbit în rândurile următoare despre organizarea şi desfăşurarea pelerinajului: „După frumoasele experienţe din Neamţ şi Iaşi din 2012 şi din Dobrogea din 2013, am găsit de cuviinţă ca în acest an să vizităm câteva obiective semnificative pentru credinţa noastră şi să ne închinăm la câteva dintre ctitoriile brâncoveneşti din partea de centru şi sud a ţării noastre. Luni, 29 septembrie 2014, am vizitat Mănăstirea Topliţa, Târgu Mureş, Cetatea Sighişoara şi Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde am şi poposit peste noapte. Aici am avut şi prilejul de a aduce un omagiu părintelui Teofil Părăian şi totodată şi Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în ctitoria cărora ne-am rugat. A doua zi a pelerinajului ne-a condus spre mănăstirile Turnu, Ostrov, Cozia, Govora, Hurezi, Polovragi şi Bistriţa. Această zi a fost cu totul aparte. În primul rând pentru încărcătura spirituală a locurilor şi pentru frumuseţea cadrului natural, şi în al doilea rând pentru că am dus în Oltenia portul popular moldovenesc. Am îmbinat căldura noastră sufletească cu mândria curată şi sinceră a purtării costumului popular, pe care le-am oferit ca ofrandă lui Dumnezeu şi ca formă de aducere-aminte a demnităţii omeneşti, creştineşti şi româneşti pe care brâncovenii ne-au oferit-o moştenire prin martiriul lor. Şi unde altundeva puteam potrivi credinţa cu aducerea-aminte de sfinţii noştri decât în inima ortodoxiei brâncoveneşti, care şi-a lăsat amprenta pe aproape toate altarele mănăstirilor din această parte a României. În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, am vizitat mănăstirile Surpatele, Dintr-un lemn, Curtea de Argeş şi Nămăieşti. Şi în aceste lavre binecuvântate de Dumnezeu am înălţat rugăciuni de mulţumire şi am căutat chipurile înaintaşilor noştri, ale Doamnei Maria şi Sfântului Constantin Brâncoveanu, ale lui Matei Basarab şi Sfântul Neagoe Basarab, dar şi ajutorul care vine din dulceaţa privirii Maicii Domnului din icoanele făcătoare de minuni“. (Preot Ştefan Zaharia)