Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Pelerinaj al profesorilor de teologie în Iordania
Mai mulți profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în frunte cu părintele decan prof. dr. Ștefan Buchiu, au început duminică, 6 mai, un pelerinaj în Iordania. Împreună cu profesorii de teologie se află o delegație a Universității din București, condusă de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul instituției de învățământ.
Grupul de pelerini români este însoțit de Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient). Din itinerar fac parte Locurile Sfinte ale istoriei mântuirii, precum și obiective culturale locale. „Pelerinajul pe care îl desfășurăm cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel vine în completarea celui de anul trecut, când am vizitat locurile biblice din Țara Sfântă. De data aceasta, am trecut în Iordania, locul prin care a trecut Moise împreună cu poporul ales la întoarcerea din pustie. Am vizitat vechile cetăți Gadara, Gherghesa, Madaba - unde se păstrează multe biserici paleocreștine din epoca bizantină, și am fost impresionați de Muntele Nebo, acolo unde Moise a privit Țara Făgăduinței. Până acolo i-a adus pe evreii eliberați din robia faraonică, trecându-i prin Marea Roșie ca printr-un botez. Este impresionant să privești de acolo până spre Ierihon și Ierusalim. Pe malul Iordanului, am văzut peștera Cuvioasei Maria și locul de unde Sfântul Ilie a fost înălțat pe cer într-un car de foc. De asemenea, am văzut locul unde Sfântul Ioan Botezătorul L-a botezat pe Mântuitorul și L-a făcut cunoscut iudeilor, și unde S-a arătat Preasfânta Treime la Botezul Domnului. Sunt lucruri extrem de importante, iar Iordanul este o punte de unire între Țara Sfântă și locurile biblice din Iordania care conduc către Egipt”, a declarat pentru TRINITAS TV pr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a vorbit despre oportunitățile de colaborare cu instituții de învățământ din Iordania. „Această excursie de studii și acest pelerinaj au început la Aman, unde am avut în prima zi o întâlnire cu prințul Hassan bin Talal, din Casa Regală hașemită. Am discutat în legătură cu dezvoltarea relațiilor culturale, academice și științifice între Universitatea din București și universități din Iordania. În ziua următoare, am vizitat Universitatea Yarmouk, din orașul Irbid, în nordul Iordaniei, unde există programe de studiu interesante în domeniul culturii și civilizației arabe și în domenii științifice. Am avut discuții cu președintele Universității, cu câțiva dintre prorectori și membri ai Senatului Universității și urmează să semnăm un protocol de colaborare și cu această instituție de învățământ, în primul rând pentru a putea trimite studenți în practică sau pentru a studia limba arabă. Ne interesează foarte mult ca în Iordania să putem trimite studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, atât în pelerinaje, cât și în practică și la studii. Mai avem de vizitat câteva locuri importante pentru istoria creștinismului și ne bucurăm să fim împreună cu părinții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, care ne povestesc și ne explică fiecare simbol din fiecare loc prin care trecem”, a spus prof. dr. Mircea Dumitru.
Pelerinajul profesorilor Universității din București în Iordania se încheie sâmbătă, 12 mai, când vor reveni în țară.