De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj în ajun de Florii, la Iaşi
Câteva sute de credincioşi ortodocşi, împreună cu preoţi din protoieriile Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3 ale Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat sâmbătă, 4 aprilie 2015, la o procesiune dedicată sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Pelerinajul a început la Biserica Bărboi, la ora 17:00.
Numeroşi creştini din Iaşi s-au reunit sâmbătă după-amiază în centrul oraşului pentru a înălţa rugăciuni şi a aduce slavă prin cântări Domnului nostru Iisus Hristos, care, acum aproape 2000 de ani, intra pe mânzul asinei în Ierusalimul Iudeii. Programul a debutat la ora 15:30 cu slujba Vecerniei oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, la Biserica Bărboi.
În jurul orei 17:00, credincioşii, cu lumânări aprinse, ramuri de salcie şi flori în mâini, au pornit în pelerinajul din ajun de Florii, în ciuda vremii capricioase. De la Biserica Bărboi s-a plecat pe traseul: Strada Costache Negri, Biserica „Sfântul Sava“, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, Catedrala Mitropolitană.
Pe parcursul procesiunii s-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar la Catedrala Mitropolitană pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfinţia Sa a binecuvântat pelerinii, după care a adresat acestora un scurt cuvânt de învăţătură.
„Viaţa creştinului este o îmbinare între latura dumnezeiască şi cea omenească; între o latură lăuntrică şi una exterioară. Latura lăuntrică, duhovnicească, se arată prin post, prin rugăciune, prin smerenie, prin metanii, prin cuminţenie sufletească; dar latura exterioară, latura cea din afară, se manifestă prin faptul că, în cele din urmă, orice om botezat în numele Sfintei Treimi este chemat să fie apostol, să fie mărturisitor, să propovăduiască prin cuvântul său, prin atitudinea sa. (…) Iar starea de creştin participant la o ceremonie religioasă, la un pelerinaj, la o procesiune precum cea din această seară arată tocmai această dimensiune exterioară a stării de creştin, care, fiind în legătură cu cea lăuntrică, arată şi în afară că suntem o cetate creştină, că nădăjduim să rămânem aşa, că facem parte dintr-un popor creştin şi nădăjduim să fim aşa“, a menţionat IPS Teofan.
Procesiunea organizată de Florii la Iaşi, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim, s-a reluat după 1990, după ce, mai bine de 40 de ani, nu a fost permisă, din cauza programului de sovietizare a României (în 1947 prim-ministrul Petru Groza a semnat un ordin prin care erau interzise „orice manifestaţii ce nu slujesc binelui comunist şi poporului“).