În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Pelerinaj la Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei
Pelerinajul cu icoana Maicii Domnului Iordăniţa a continuat ieri, 8 martie, la biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Drumul Taberei, Protoieria Sector 6 Capitală. Astăzi, sfânta icoană este aşezată până la ora 13:30 la Catedrala Patriarhală.
Sute de credincioşi bucureşteni au aşteptat încă de dimineaţă la biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”- Drumul Taberei, să se închine la icoana Maicii Domnului Iordăniţa. După ce sfânta icoană a fost aşezată în mijlocul locaşului de cult, soborul de preoţi şi diaconi, de la mănăstirea şi parohiile din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală, a săvârşit acatistul Maicii Domnului - „bucuria tuturor celor necăjiţi”.
Prezenţa icoanei Maicii Domnului Iordăniţa în mijlocul credincioşilor a fost un prilej de binecuvântare, de bucurie duhovnicească, dar şi de întărire în credinţă, mai ales în această perioadă a urcuşului duhovnicesc spre Învierea Domnului, a precizat la finalul slujbei pr. protoiereu Costel Burlacu al Protoieriei Sector 6 Capitală.
Pelerinajul cu icoana Maicii Domnului Iordăniţa în Capitală a fost determinat atât de prezenţa acestui odor sfânt la evenimentele închinate sărbătorii Duminicii Ortodoxiei, care s-au desfăşurat la Parohia Icoanei din Capitală, cât şi pentru a face cunoscută campania Patriarhiei Române de strângere de fonduri pentru achitarea operaţiunilor de deminare a terenului pe care se află, alături de alte biserici creştine, Schitul Românesc de la Iordan.
„Icoana aceasta nu mai are casă pentru că pe Valea Iordanului a început un război în anul 1967, cunoscut în istorie ca «Războiul de şase zile», şi atunci, între Israel şi o coaliţie a ţărilor arabe vecine, în frunte cu Iordania, Valea Iordanului a fost bombardată de armata israeliană, iar bisericile creştine de acolo au fost distruse, inclusiv biserica Schitului Românesc. În anul 1970, părinţii şi pustnicii au trebuit să plece, pentru că terenul de acolo a fost minat de armată şi închis. Plecând de acolo, părinţii au luat cu ei acest odor, icoana Maicii Domnului, pe care l-au dus în pribegie şi se află acum în biserica românească de la Ierusalim. Sperăm însă ca această pribegie să sfârşească într-o zi pentru că a fost aprobat recent un proiect de deminare a Văii Iordanului, care precede ca, timp de doi ani, să fie scoase toate minele şi bombele care au fost puse acolo în vremea războiului. După ce acest pământ va fi curăţat, se vor putea repara bisericile, vom putea trage din nou clopotele şi vor începe din nou rugăciunile pe Valea Iordanului. Până atunci este nevoie de osteneală şi de ajutor, de aceea motivul prezenţei acestei icoane aici, în România, este şi de a face cunoscut proiectul de deminare de la Iordan. Ajutorul celor care doresc să sprijine este primit şi folosit pentru a putea duce la bun sfârşit această operaţiune de curăţare a pământului”, a explicat arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.
Astăzi, 9 martie, sfânta icoană este aşezată spre cinstire de dimineață până la ora 13:30 la Catedrala Patriarhală. Patriarhia Română a deschis, prin Administrația Patriarhală, la Banca Comercială Română câteva conturi speciale în USD (RO11RNCB008 2004 895030030 USD), RON (RO65 RNCB0082004895030028 RON) și EUR (RO38RNCB00 82004 895030029 EUR), unde doritorii pot trimite donațiile lor pentru realizarea lucrărilor de la Iordan. Toate detaliile suplimentare pot fi oferite de Reprezentanța Patriarhiei Române în Țara Sfântă (e-mail reprezentant_jerusalem@patriarhia.ro).