La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerinaj la Mănăstirea „Sfântul Cuvios Pavel Athonitul”
În 16 ianuarie 2017, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegaţii Patriarhiei Române, arhimandritul Clement Haralam, însoţit de arhidiaconul Mihai Muşat şi diaconul Ciprian Muşat, au dus la mănăstirea athonită îSfântul PavelÎ o raclă de argint masiv, lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, cu un fragment din moaştele binecredinciosului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Mănăstirea îSfântul Cuvios Pavel XiropotamianulÎ, sau îAthonitulÎ, este una dintre cele 20 de mănăstiri ale Sfântului Munte Athos, republica monahală din Grecia. În Muntele Athos se nevoiesc duhovniceşte peste două mii de călugări şi fraţi, între care peste două sute sunt români. Călugării români vieţuiesc în două schituri, Prodromu şi Lacu (aproximativ 100 de vieţuitori), precum şi în unele chilii sau obşti monahale mănăstireşti. În jurisdicţia Mănăstirii „Sfântul Pavel” este şi Schitul Românesc Lacu, în care vieţuiesc aproximativ 50 de monahi, iar în obştea monahală a Mănăstirii„Sfântul Pavel” se nevoiesc opt călugări români. Arhimandritul Partenie, care păstoreşte obştea monahală de peste 43 de ani, este un om blând, paşnic, iubitor de străini şi cu multă înţelegere pentru monahii care doresc să se nevoiască în Sfântul Munte spre mântuirea sufletelor lor.
În această mănăstire athonită, la sfârşitul secolului al XVII‑lea, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu a ctitorit un corp de chilii cu trei niveluri şi cu trei paraclise, în care la primul etaj este amenajat un paraclis în cinstea ctitorului. În acest paraclis se află trei icoane cu chipul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi Sfetnicul Ianache, donate de ierarhi români. Una dintre aceste icoane, având integrată şi o părticică din moaştele binecredinciosului Voievod Constantin, a fost donată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul pelerinajului părinţilor din Mănăstirea „Sfântul Pavel”, care în anul 2015 au adus la Bucureşti, la hramul Sfântului Cuvios Dimitrie, moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi Capadocieni spre închinarea credincioşilor. Cu acest prilej, delegaţia de monahi athoniţi şi‑a exprimat dorinţa de a avea în mănăstirea ei şi o raclă purtând un fragment din moaştele Sfântului MartirConstantin Brâncoveanu pentru binecuvântarea şi ocrotirea obştii monahale şi pentru închinarea credincioşilor pelerini.
La intrarea în incinta mănăstirii (17 ianuarie 2017), delegaţia a fost întâmpinată de obştea monahală, soborul de preoţi înveşmântaţi cu epitrahil şi felon, iar părintele stareţ Partenie, cu mantie şi cârjă arhierească, după tradiţia athonită. Doi ieromonahi înveşmântaţi au preluat racla cu sfintele moaşte. În sunetul clopotelor, alaiul a mers în biserica principală a mănăstirii (mănăstirea are 20 de paraclise). Racla cu sfintele moaşte a fost așezată pe o masă împodobită şi flancată de buchete de flori, sub policadrul din naos. S‑a săvârşit o slujbă de primire a cinstitelor moaşte, cântându‑se troparul Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi Paraclisul.
După slujbă au urmat două cuvântări. Din partea Mănăstirii îSfântul PavelÎ a vorbit părintele stareţ, arhimandritul Partenie, care şi‑a exprimat bucuria şi mulţumirea pentru darul primit.
Preacuvioase părinte
arhimandrit Clement,
Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București,
„Odată cu sosirea noului an 2017, în plină iarnă, la sfânta noastră mănăstire a sosit primăvara. Primăvară duhovnicească, întrucât am fost învredniciți de Dumnezeu să întâmpinăm moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu s‑a jertfit pentru credința noastră după ce s‑a jertfit cu râvnă pentru poporul său, pentru Biserica sa, precum și pentru sfintele mănăstiri.
Sfânta noastră mănăstire s‑a aflat sub protecția acestuia. A restaurat în mare parte mănăstirea, precum și marele nostru metoc din Valahia. Întotdeauna mănăstirea noastră s‑a bucurat de binefacerile Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Astăzi, noi întâmpinăm cu mare bucurie moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu spre binecuvântarea şi mângâierea noastră spirituală, a celor ce viețuiesc în această margine a Sfântului Munte Athos.
Bineînțeles că dorința noastră de a obține o părticică din moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, spre binecuvântarea și sfințirea noastră, a fost foarte mare. Cu toate acestea, dorința ar fi rămas neîmplinită dacă Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, nu ar fi avut bunăvoința să ne îndeplinească această smerită solicitare a noastră.
Preafericirea Sa nu numai că a răspuns solicitării mănăstirii noastre, dar a așezat moaștele sfântului într‑o raclă din argint de mare frumusețe, făurită la Atelierele Patriarhiei Române.
Îi mulțumim din suflet și ne rugăm cu smerenie pentru sănătatea și întărirea Preafericirii Sale.
Vă rugăm, preacuvioase părinte arhimandrit Clement, să transmiteți Preafericirii Sale respectul nostru, precum și smerite mulțumiri.
De asemenea, mulțumim și preacuvioșiei voastre, dimpreună cu membrii delegației, pentru efortul depus, mai ales pe timp de iarnă.
Bine ați venit în sfânta noastră mănăstire!”
Cuvântul arhimandritului Clement Haralam
„Preacuvioase părinte stareț,
Preacuvioși părinți,
Vă mulțumesc tare mult pentru această frumoasă primire aghioritică. Delegația noastră aduce darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, respectiv o părticică din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, mucenicit de turci la Constantinopol în data de 15 august 1714.
Știu că sfânta mănăstirea CuviosuluiPavel Athonitul are multe odoare în patrimoniul său: moaște de sfinți, icoane făcătoare de minuni, precum şi un dar special - Darurile Magilor.
Acest dar, pe care l‑a trimis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se va adăuga în patrimoniul Mănăstirii «Sfântul Pavel». Dacă binecredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanu, în timpul vieții, nu a reușit să vină să se închine în această sfântă mănăstire, dar a ajutat mănăstirea, construind și un paraclis, acum vine, prin moaștele sale, ca ocrotitor şi mijlocitor către Dumnezeu pentru nevoitorii din această obşte monahală.
Aceasta arată relațiile bune și creștinești care se află între Biserica Ortodoxă Română și Mănăstirea «Sfântul Pavel». Prin această donaţie se realizează un prilej potrivit pentru pelerinii care vor vizita mănăstirea dumneavoastră de a se închina moaștelor Sfântului Constantin Brâncoveanu. Alături de acest dar, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a trimis şi cărți ca Viețile Sfinților Români, precum și câteva cărți de muzică psaltică, scrise de un cântăreț bisericesc şi compozitor care a studiat muzica bizantină la Tesalonic şi în Sfântul Munte.
Vă mulțumim încă o dată pentru primirea frumoasă și vă dorim ca sărbătorile care se desfășoară în mănăstirea sfinției voastre să vă aducă bucurie duhovnicească.”
Daruri culturale şi duhovniceşti
În continuare, a fost citit actul de donație care însoțește racla cu moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Apoi, delegaţia Patriarhiei Române a prezentat şi donaţia de cărţi de la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă pentru biblioteca mănăstirii: Proloagele (2 volume), care cuprind şi vieţile sfinţilor români; Slujbele Sfinţilor români aranjate pe notaţie psaltică, de arhidiacon Sebastian Barbu‑
Bucur (3 volume); Acatistul Sfinţilor Martiri Brâncoveni (format A5, mai multe exemplare), precum şi 10 fesuri pentru monahi. Părinţii Gherasim şi Nicodim, proestameni ai mănăstirii, au condus delegaţia la Sinodicon (locul de primire al oaspeţilor) unde părintele arhimandrit Partenie a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o copie fidelă a Darurilor Magilor (trei piese de aur filigranat, boabe de tămâie, smirnă şi perle veritabile). Darurile Magilor există în patrimoniul mănăstirii din secolul al XV‑lea, care amintesc de Magii de la Răsărit veniţi la Betleem să se închine Pruncului Iisus imediat după naşterea pe pământ. Spre seară delegaţia a vizitat paraclisul închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care se află la primul etaj al clădirii pe care a ctitorit‑o voievodul muntean Constantin Brâncoveanu la sfârşitul secolului al XVII‑lea.
După miezul nopţii, reprezentanţii Patriarhiei Române au participat la slujba Utreniei, împreună cu toată obştea.
În dimineața de 18 ianuarie 2017, cu bucurie în suflet pentru îndeplinirea misiunii şi pentru darul unicat pe care l‑am primit, am fost conduşi la vapor pentru revenirea la Bucureşti.