Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinaj la obiective turistice şi religioase în Bulgaria
Centrul de pelerinaj "Sfântul Apostol Pavel" şi Agenţia "Basilica Travel" ale Patriarhiei Române invită credincioşii români la un pelerinaj de 4 zile la principalele obiective turistice de la Capul Kaliakra şi din oraşele Balcic şi Nessebar, din Bulgaria.
Pelerinii români au ocazia, între 16 şi 19 iunie, să participe la un pelerinaj în Bulgaria, vizitând cele mai cunoscute obiective turistice din Balcic, fosta reşedinţă a regilor României Mari, Capul Kaliakra şi oraşul antic Nessebar. Programul pelerinajului începe cu vizita la Mănăstirea Techirghiol din Dobrogea şi va continua cu Capul Kaliakra, din Bulgaria, unde se vor vizita ruinele cetăţii medievale de aici. Pelerinii vor avea ocazia să vadă reşedinţa domnească a voievodului român Dobrotici, care în 1354-1386 a condus cnezatul Karvunei cu capitala la Kaliakra. În cursul anilor, cetatea lui Dobrotici a fost cucerită de otomani, care au ridicat aici mai multe faruri, dintre care cel mai mare datează din 1901 şi are 68 de metri. Locul este încărcat de foarte multe legende şi este o importantă dovadă a prezenţei româneşti la sud de Dunăre. Pelerinii vor vizita palatul reginei Maria din Balcic Următorul obiectiv al excursiei va fi oraşul Balcic, port la Marea Neagră şi cel mai important centru turistic al Bulgariei. Aici pelerinii vor avea ocazia să vadă palatul construit de regina Maria, locul cel mai îndrăgit de soţia regelui Ferdinand. Grădina botanică de la Balcic, una din cele mai exotice din Europa pentru că datorită climei calde permite naturalizarea unor specii de pomi şi plante din cele mai variate zone ale pământului, este un alt obiectiv pe care excursioniştii îl vor vizita. Principalul obiectiv religios va fi Mănăstirea Alagea, care practic este un sistem de chilii şi biserici săpate în stâncă, datând din secolele XIII-XIV. Pelerinii vor vizita apoi oraşul Nessebar, împreună cu cetatea construită de turci aici, care era în perioada Imperiului Otoman un important centru militar. Nessebar este unul din cele mai vechi oraşe din Europa, construit pe vechile ruine ale aşezării Mesembria, o colonie grecească la Marea Neagră întemeiată în anul 510 î.Hr. În timpul istoriei sale, Mesembria a fost cucerit de Alexandru Macedon, de romani, de slavi şi de bulgari. În ultima zi, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie la Catedrala din Varna, după care se vor îndrepta către Bucureşti. În perioada interbelică, Varna, Balcic şi Kaliakra au făcut parte din regiunea Cadrilater, un teritoriu la sud de Dunăre alipit României Mari. Sectorul de pelerinaj al Patriarhiei Române vine în întâmpinarea pelerinilor, oferind cazare şi transfer spre aeroport pentru toate deplasările pe care le organizează, fiind inclusă o noapte de cazare la Casa de oaspeţi a Patriarhiei Române (Bucureşti, bdul Regina Maria nr. 1) şi transport la aeroport. Detalii despre costuri, cazare şi traseu puteţi afla de pe site-urile pelerinaj.ro şi basilicatravel.ro, sau de la sediile centrelor din Bucureşti: Calea Victoriei nr. 45, sector 1, bulevardul Corneliu Coposu nr. 1 D, strada Doamnei nr. 20, ambele în sectorul 3, str. Icoanei nr. 12, sector 1 şi Ploieşti, str. Republicii nr. 171.