Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Pelerinaj spre locuri, oameni, sfinţi şi Dumnezeu
Un grup de 45 de copii de la Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a fost în perioada 1-7 iulie în pelerinaj la mai multe mănăstiri prahovene şi dobrogene, dar şi în tabără la Maliuc, în Delta Dunării.
Pelerinajul şi tabăra de vară au însemnat pentru copiii de la Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc nu numai o răsplată a eforturilor depuse de-a lungul întregului an în diferitele şi multele activităţi desfăşurate în cadrul centrului, ci şi un prilej de cunoaştere a propriei ţări, identităţi şi credinţe strămoşeşti. Cei 45 de copii au fost însoţiţi de către prof. dr. Nicoleta Ploşnea, directorul Centrului cultural „Miron Cristea“, şi de către trei părinţi.
Pelerinajul şi tabăra s-au desfăşurat cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi la invitaţia părintelui Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Sava de la Buzău“, cel care are în grijă tabăra pentru copii şi tineret de la Maliuc.
„A fost o bucurie ca în aceste vremuri să existe o tabără cu caracter creştin, unde rugăciunea se împleteşte cu celelalte activităţi culturale şi recreative, fiindcă uşa bisericii din Maliuc a fost zilnic deschisă, iar copiii noştri au îmbrăţişat pe Bunul Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţi într-o rugăciune şi cântare izvorâte din sufletele lor curate. În sufletul fiecărui copil a încolţit nădejdea că acest loc va atrage, an de an, tot mai mulţi tineri şi va avea darul să-i apropie de Hristos, să le modeleze sufletele şi minţile, pentru a sluji cu cinste Biserica şi neamul românesc. Prezenţa copiilor, prin ţinuta, rugăciunea şi cântarea lor în toate întâlnirile, în toate locurile şi mănăstirile vizitate din Dobrogea şi din judeţul Prahova, precum Maliuc, mănăstirile Cocoş, Celic-Dere, Saon, Techirghiol, Peştera Sfântului Apostol Andrei, Dervent, Suzana, Cheia, au avut darul binecuvântat de a întoarce atenţia şi inimile oamenilor spre Dumnezeu, iar mesajul lor către toţi a fost acela al unei frumoase pricesne, «Roagă-te şi crede, Cel ce totul vede nu te va lăsa…». Aceşti copii au pornit spre locuri, oameni şi mănăstiri în căutarea adâncilor taine pe care le ascund spiritualitatea şi tradiţia noastră românească întru trăirea şi mărturisirea lor. Au învăţat să preţuiască faptul că au fost împreună pelerini, să preţuiască timpul, să-l trăiască frumos, aşa cum îndeamnă părintele Arsenie Papacioc, la al cărui mormânt s-au închinat. Celor care au făcut posibilă prezenţa copiilor noştri în tabără şi pelerinaj le transmitem, peste timp, cuvintele Patriarhului Miron Cristea: «Binecuvântările mele şi mulţumitele mele şi ale ţării, celor ce se ostenesc în aceste privinţe»“, a precizat prof. dr. Nicoleta Ploşnea, directorul Centrului cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc.
La începutul pelerinajului la mănăstirile tulcene, copiii au fost întâmpinaţi de către Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, apoi în tabără de către părintele Mihail Milea, iar la celelalte mănăstiri, de către părinţii stareţi şi maicile stareţe, care le-au vorbit despre istoria locurilor, a mănăstirilor şi de-
spre iubirea lui Dumnezeu, pe care au mărturisit-o Sfântul Apostol Andrei şi numeroşii sfinţi mucenici ale căror sfinte moaşte se află în pământul dobrogean.
Centrul cultural al „românaşilor“
Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a fost înfiinţat în anul 2001 din dorinţa de a mijloci dialogul cultural cu etnia maghiară, dar mai ales pentru a păstra şi promova identitatea românească şi credinţa ortodoxă.
Din luna octombrie a anului 2012 funcţionează în acest aşezământ Cercul de pictură şi meşteşuguri tradiţionale „Românaşul“ şi Cercul de muzică „Românaşul“. La activităţile gratuite ale acestor cercuri (cursuri de pictură pe sticlă şi lemn, de încondeiere a ouălor, de cusut şi ţesut tradiţional, de muzică tradiţională, de pian, chitară, vioară, fluier şi diferite discipline şcolare) au participat şi participă şi copii din familii mixte româno-maghiare, de confesiune catolică şi chiar reformată. În anul şcolar care tocmai s-a încheiat au fost înscrişi pentru cursurile de pictură 110 copii, iar 200 de copii au urmat celelalte cursuri de pian, chitară, engleză, română, matematică, cusut, ţesut, încondeiere ouă.
Roadele acestor activităţi s-au concretizat în numeroasele premii obţinute la diferite faze judeţene şi naţionale ale olimpiadelor şcolare, ale celor de meşteşuguri artistice şi tradiţionale, ale celor organizate de Patriarhia Română şi multe altele.
„Micuţii românaşi care activează în cadrul Cercului de pictură şi muzică «Românaşul» sunt o oglindă a frumuseţii credinţei şi a mărturisirii ei prin artă, arta icoanei şi a cântecului. Indiferent de vârstă, au aceeaşi dragoste pentru ceea ce este tradiţional românesc, aceeaşi dorinţă de a învăţa, de a se perfecţiona şi aceeaşi bucurie în a dărui celorlalţi frumosul izvorât din sufletele şi din mâinile lor. În toţi aceşti ani de activitate, urmând îndemnul Patriarhului Miron Cristea, şi-a câştigat notorietatea publică de cămin al spiritualităţii, culturii, al artei tradiţionale româneşti şi al dialogului intercultural, ostenindu-se de a păstra aprinsă candela credinţei, a culturii, a tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti, a dragostei de neam şi de ţară, sădită în inima sutelor de copii care i-au păşit şi îi vor păşi pragul“, a mai spus directorul Centrului cultural „Miron Cristea“.