De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Pelerinaje cu sfinte moaşte în ţară
Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală din Bucureşti vor fi purtate în zilele de 30, 31 august şi 1 septembrie într-un pelerinaj în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Feteşti, judeţul Ialomiţa. Sâmbătă şi duminică, credincioşii din Parohia Cotu-Vameş, judeţul Neamţ, vor avea ocazia să cinstească moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, care vor fi aduse în pelerinaj în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Sfintele moaşte vor fi aduse spre bucuria şi sporirea evlaviei credincioşilor din cele două eparhii ale ţării cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală vor ajunge în oraşul Feteşti vineri, 30 august, la ora 16:00. Cinstitele odoare vor fi întâmpinate de către preoţii şi credincioşii din oraşul ialomiţean la Monumentul Eroilor din Parcul Mare din Feteşti. După o slujbă de mulţumire va urma procesiunea cu sfintele moaşte la Biserica „Sfânta Treime“, la biserica Parohiei Feteşti Gară I şi la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul Colonişti din Feteşti. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, racla cu cinstitele odoare va fi întâmpinată în pridvorul lăcaşului de Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, împreună cu preoţi şi diaconi, oficiindu-se cu această ocazie şi o slujbă de Te Deum. După slujbă, racla va fi aşezată în interiorul unui baldachin pentru a fi cinstită de credincioşii ialomiţeni. Duminică, 1 septembrie, Sfânta Liturghie va fi săvârşită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ de Preasfinţitul Episcop Vincenţiu, înconjurat de un sobor de slujitori, din care va face parte şi părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Este dorinţa credincioşilor care se poate observa mai ales la marile sărbători, la hramuri, la sfinţiri de biserici, să aibă binecuvântarea sfinţilor aleşi ai lui Dumnezeu. De aceea se poate observa că în ultima perioadă, atunci când a fost posibil, atât din interiorul ţării, de acolo unde se păstrează moaştele unor sfinţi de multă vreme, dar şi din afara graniţelor, atunci când au fost aduse moaştele unor sfinţi, credincioşii români au arătat o evlavie deosebită. În acest context al întăririi comuniunii credincioşilor din eparhii diferite, dar şi pentru sporirea evlaviei şi a credinţei acestora, moaştele unor sfinţi vor fi duse în pelerinaj. Urmează ca până la sfârşitul anului şi în alte locuri să mai fie astfel de pelerinaje, pentru că toate acestea ne arată că Biserica noastră trăieşte sub binecuvântarea lui Dumnezeu şi a sfinţilor şi noi trebuie să privim permanent la modelele pe care sfinţii ni le oferă“, a spus arhim. Timotei Aioanei.
Binecuvântare şi sfinţire în parohia nemţeană Cotu-Vameş
Racla cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti vor fi duse în pelerinaj în Parohia Cotu-Vameş din judeţul Neamţ, sâmbătă, 31 august. Sfintele odoare vor ajunge la noua biserică parohială la ora 17:00, când vor fi întâmpinate de preoţi şi credincioşi. După oficierea unei slujbe de mulţumire şi a Acatistului Sfântului Nectarie, racla va fi aşezată la închinare pentru credincioşi. În continuare se va oficia slujba Vecerniei. Duminică, 1 septembrie, vor avea loc slujba de târnosire a bisericii Parohiei Cotu-Vameş, cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Înălţarea Domnului“, şi Sfânta Liturghie, care vor fi oficiate de un sobor de arhierei format din Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Noua biserică din Cotu-Vameş a fost ridicată între anii 1993 şi 2013.