La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerinaje în Arhiepiscopia Alba Iuliei
La Alba Iulia s-a desfăşurat marţi, 17 mai, întâlnirea părinţilor responsabili şi coordonatori de pelerinaje din cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Începând din anul 2007, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, actualul Mitropolit al Clujului, a însărcinat câte un preot din fiecare protopopiat cu misiunea de popularizare a programelor de pelerinaje interne şi externe în localităţile aferente protopopiatelor pe care le reprezintă.
Activitatea Centrului de pelerinaje de la Alba Iulia s-a îmbunătăţit anual, centrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei figurând, alături de centrele de pelerinaje de la Bucureşti, Craiova şi Iaşi, între cele mai active. "În pelerinajele organizate până acum am reuşit să transformăm ceea ce se numeşte excursie într-un pelerinaj în adevăratul sens al cuvântului, să oferim trasee şi itinerare foarte atractive ce includ obiective de cele mai multe ori inexistente în ofertele agenţiilor de turism", a precizat părintele Florin Croitoru, directorul Centrului de pelerinaje din Alba Iulia. "Mai mult decât atât, în cadrul pelerinajelor, pe lângă informaţiile pe care orice ghid le poate da, se oferă asistenţă religioasă, îndrumări duhovniceşti şi meditaţii, iar participarea la sfintele slujbe nu face altceva decât să împlinească ceea ce lipseşte cel mai mult omului contemporan - pacea sufletească şi comuniunea cu Dumnezeu", a mai spus pr. Florin Croitoru. Obiectivul principal al centrului de pelerinaje, înfiinţat în primăvara anului 2004, este promovarea valorilor spirituale şi culturale prin organizarea de pelerinaje. Pelerinajul este o acţiune misionară modernă, ce oferă un cadru prielnic descoperirii dimensiunii spirituale a existenţei, a valorilor umane şi divine, în contextul lumii secularizate, posibilitatea comunicării şi a comuniunii între oameni din diferite zone şi de condiţii diferite, oportunitatea sublinierii şi asumării lucrării minunate a lui Dumnezeu în şi prin oameni. Pelerinajul oferă, nu în ultimul rând, provocarea înnoirii şi îmbogăţirii vieţii spirituale. Campanii pentru pelerinajele din vară Pe ordinea de zi a întâlnirii părinţilor responsabili şi coordonatori de pelerinaje din Arhiepiscopia Alba Iuliei au fost teme referitoare la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi lider, eficientizarea relaţiei şi a comunicării cu parohiile urbane şi rurale, cu şcolile şi cu agenţiile de turism din teritoriu, începerea unor campanii de amploare, în vederea organizării pelerinajelor din vara aceasta în Grecia, Taize, Ucraina, Israel şi circuitele în Europa şi sugestii pentru îmbunătăţirea misiunii Bisericii prin programele de pelerinaje.