În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Pelerinaje la două mănăstiri bănățene închinate Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care s-a remarcat între drepții Vechiului Testament printr-o viață ascetică deosebită, este ocrotitorul spiritual al multor vetre monahale din țara noastră, între care și mănăstirile Românești și Dobrești din județul Timiș. Cele două așezăminte călugărești și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual cu fast liturgic, primind la sărbătoarea hramului și vizita multor pelerini.
Mănăstirile bănățene Românești și Dobrești, cea dintâi ctitorie a primului Patriarh al României, Miron Cristea, iar cea din urmă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost, în ziua de pomenire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, poli ai spiritualității timișene, către care și-au îndreptat pașii sute de pelerini din întreg Banatul, pentru a participa la sărbătorirea hramului celor două vetre monahale.
În mijlocul pelerinilor Mănăstirii Românești a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al obștii, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și faptele minunate ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.
La final, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor aproximativ 1000 de pachete cu alimente.
Mănăstirea Dobrești și-a sărbătorit, la rândul ei, ocrotitorul spiritual, în mijlocul comunității monahale poposind Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, precum și o slujbă de pomenire pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie și Stela.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a amintit credincioșilor despre viața și virtuțile Sfântului Proroc Ilie, unul dintre cei mai cunoscuți și cinstiți proroci ai Vechiului Testament, îndemnându-i să urmeze exemplul său de credință și curaj. La final a avut loc o procesiune în jurul mănăstirii, pelerinii prezenți primind la plecare pachete cu mâncare.
Printre numeroșii pelerini care au participat la bucuria celor două vetre monahale s-a numărat și un grup de credincioși din parohia timișoreană Iosefin. După ce au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul la Mănăstirea Dobrești, aceștia și-au îndreptat pașii către mănăstirile Românești și Luncani, unde s-au bucurat de liniște sufletească, împărtășindu-se de măreția creației lui Dumnezeu în acest cadru natural pitoresc.