„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Pelerinaje şi seri duhovniceşti în Postul Sfintelor Paşti
Mai multe evenimente specifice perioadei de intensă trăire duhovnicească au loc în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Credincioşii participă la pelerinaje la lăcaşe de cult unde se pot închina, sau la seri duhovniceşti organizate de parohii sau asociaţii de tineret. În această perioadă de trăire spirituală, credincioşii îşi înteţesc rugăciunea, participând şi la Taina Sfântului Maslu.
De la începutul Postului Mare, clerul şi credincioşii din Protopopiatul Năsăud participă, în fiecare joi, la serile duhovniceşti, intitulate „Cuvinte pentru suflet“. Joi, 26 martie, monumentala biserică din localitatea Rodna, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului“ şi la altarul căreia slujesc preoţii Nechita Lazăr şi Ganea Gheorghe, a devenit neîncăpătoare. După slujbele de seară, credincioşi prezenţi l-au ascultat cu interes pe părintele Benedict Vesa, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele le-a adresat un cuvânt de învăţătură despre cinstirea Maicii Domnului, locul şi rolul ei în cultul ortodox şi despre sfaturile pe care neîncetat, tainic şi discret, Maica Domnului le transmite celor ce cred în Fiul ei şi Îl mărturisesc: „Faceţi tot ceea ce vă va spune El“. Evenimentul de la Rodna a început cu slujba Vecerniei, iar la final interpreta de muzică populară Oana Matei a susţinut un recital de pricesne. La eveniment au fost prezenţi protopopul Ioan Dâmbu, alături de părintele inspector pentru tineret Tudor Mudure şi alţi preoţi din parohiile învecinate.
PS Macarie la Cluj-Napoca şi Bistriţa
Preasfinţitul Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord a conferenţiat vineri, 27 martie la Bistriţa, la invitaţia membrilor Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa şi a Protopopiatului Bistriţa. Seara duhovnicească a început cu Taina Sfântului Maslu oficiată în biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ din oraş. La finalul slujbei, PS Episcop Macarie a ţinut un cuvânt de învăţătură şi a răspuns la întrebările adresate din public.
Duhovnicul Mănăstirii bistriţene Salva, părintele Maxim Morariu, a conferenţiat la Bistriţa. Părintele a vorbit publicului numeros venit să-l asculte, pe tema „Viaţa creştină ca bucurie împărtăşită“. În cadrul evenimentului a avut loc şi un micro-concert de muzică clasică susţinut de artiştii Florin Vlad şi Cristian Lepădatu.
Tot în cadrul întâlnirii organizate de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc“ şi Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi la „Casa cu Lei“ din oraş, a fost dezbătută tema „Muzica şi frumuseţea vieţii“. Invitatul a purtat un dialog cu cei prezenţi, iar la întrebările venite din public a răspuns profesoara de filosofie Ana-Maria Vlad Ardelean, după cum a precizat părintele Tudor Mudure, inspectorul de tineret de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Cerc preoţesc, în Parohia Baţa
În după-masa zilei de miercuri, 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, în biserica parohiei ortodoxe din Baţa, Protopopiatul Beclean, a avut loc cercul preoţesc, în cadrul căruia s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu. La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost ţinut de părintele Alexandru Gherghel din Parohia Dumbrăveni. Părintele le-a vorbit credincioşilor prezenţi pe tema sărbătorii şi despre purtarea crucii în viaţa de fiecare zi.
Proiect parohial la Maieru
În cadrul proiectului parohial „7 paşi în cunoaşterea lui Dumnezeu“, 50 de persoane văduve sau cu o situaţie materială modestă au beneficiat de un pelerinaj social gratuit, oferit de Parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud. Au fost vizitate Mănăstirile Salva, Parva şi Cormaia. La întoarcere, aceştia au participat în biserica parohială, alături de alţi credincioşi, la Denia Canonului cel Mare, conform parohului Dan Cismaş.
În cadrul proiectului „7 paşi în cunoaşterea lui Dumnezeu“ a avut loc şi o întâlnire duhovnicească, la care a participat ca invitat părintele Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Acesta le-a vorbit celor prezenţi despre Taina Sfântului Botez. Părintele a răspuns, astfel, unor întrebări cu care se confruntă creştinii ortodocşi, în contextul prozelitismului sectar, după cum a remarcat parohul bisericii din Maieru, Dan Cismaş.
Seară duhovnicească la Dej
Duminică, 29 martie, locuitorii municipiului Dej sunt aşteptaţi de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Arta“ din Dej, unde va avea loc o seară duhovnicească. Invitat va fi arhimandritul Andrei Coroian, consilier pentru Cateheză şi Misiune în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care va vorbi pe tema: „Cum trăim cu Domnul Hristos în casa sufletului nostru“. La finalul conferinţei, părintele va răspunde la o serie de întrebări adresate de public.