În data de 4 mai 2025 se vor împlini șapte decenii de la trecerea la Domnul a marelui muzician român George Enescu. În anticiparea acestui moment, luni, 28 aprilie, artistul a fost comemorat la Biserica voievodală
Pelerinajul de Florii și slujiri arhierești în Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost sărbătorit cu bucurie și în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. În ajun, s-au desfășurat procesiuni de Florii în care mii de credincioși și-au mărturisit credința în cetățile lor, iar duminică, 13 aprilie, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie, binecuvântând stâlpările și pe cei prezenți.
La Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal. În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat mesajul teologic, duhovnicesc și misionar al sărbătorii Floriilor, arătând strânsa legătură dintre învierea lui Lazăr, Intrarea Domnului în Ierusalim și Învierea Sa din morți.
La finalul slujbei, chiriarhul locului a binecuvântat ramurile de salcie aduse în dar de tinerii din cadrul comitetelor de tineret de la parohiile din municipiul Târgoviște, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Constanța
Credincioșii constănțeni au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune în jurul catedralei, iar Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al lăcașului. În Arhiepiscopia Tomisului, această zi are o semnificație aparte, întrucât în Duminica Floriilor din anul 2001 chiriarhul locului a fost întronizat ca Arhiepiscop al Tomisului. La finalul Liturghiei, au fost binecuvântate și împărțite ramuri de salcie, se arată pe pagina de Facebook a eparhiei.
Argeș
Parohia argeșeană „Intrarea Domnului în Ierusalim” din satul Micești și-a sărbătorit duminică hramul. Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor din această comunitate s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie.
La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor din biserică. În cuvântul rostit, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre iubirea lui Dumnezeu pentru întreaga omenire arătată prin evenimentele din viața Mântuitorului petrecute de la Intrarea Sa în cetatea Ierusalimului până la jertfa Sa de pe Golgota, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Buzău și Vrancea
La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ajunul sărbătorii Floriilor, la Buzău și Focșani a fost organizată tradiționala procesiune care a reunit sute de clerici și mii de credincioși din cele două județe.
În municipiul Buzău procesiunea a pornit de la Biserica „Sfânta Filofteia” din Parcul Crâng și a urmat traseul: bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Unirii, strada Obor, ajungând la Catedrala Arhiepiscopală. După oficierea Vecerniei cu Litia, ierarhul i-a întâmpinat pe participanții la procesiune în pridvorul lăcașului de cult, unde a sfințit icoana sărbătorii și a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. În municipiul Focșani, procesiunea a avut două puncte de plecare, Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul Sud și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de pe bulevardul Independenței, și a continuat până la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
Galați și Brăila
Sâmbătă, 12 aprilie, în ajunul praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila și Tecuci, precum și în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a întâmpinat pe pelerinii din Brăila la Catedrala „Nașterea Domnului” și pe cei din Galați pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale din municipiu, unde a sfințit icoana praznicului, a binecuvântat stâlpările și a rostit cuvinte de învățătură.
Duminică, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala din Galați, iar în cuvântul de învățătură le-a vorbit credincioșilor prezenți despre sărbătoarea Floriilor ca prilej de pregătire pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și pentru marele praznic al Învierii Sale. La finalul slujbei, chiriarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor, care au fost împărțite credincioșilor pe esplanada bisericii, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Alexandria
Sâmbătă, clericii și credincioșii din Episcopia Alexandriei și Teleormanului au luat parte la tradiționala Procesiune de Florii. Evenimentul s-a desfășurat în sunet de toacă și cântări religioase pe străzile Alexandriei, județul Teleorman, iar participanții au ținut în mâini ramuri de salcie, binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. La finalul procesiunii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură: ,,Astăzi prăznuim cu bucurie duhovnicească Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și ca Duminica Floriilor. Această zi sfântă este începutul Săptămânii Mari, o perioadă de adâncă reflecție, de rugăciune și pocăință, în care ne pregătim cu toții pentru marea taină a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”.
La final, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să se închine la icoana sărbătorii. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Pantocrator”.
Giurgiu
În vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare credincioși, potrivit site-ului episcopiagiurgiului.ro.
În ajun, Pelerinajul de Florii a început la Schitul „Sfântul Ierarh Nicolae”, aflat în apropierea complexului portuar Giurgiu. Înainte de a porni în procesiune, numeroși clerici și credincioși au participat la slujba Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim și la rânduiala de binecuvântare a stâlpărilor, oficiate în biserica așezământului monahal. În continuare, pelerinii s-au îndreptat spre Catedrala Episcopală din oraș, unde au participat la slujba Vecerniei cu Litia, a transmis TRINITAS TV.
Tulcea
Și mănăstirea tulceană Codru din Protopopiatul Babadag s-a aflat duminică în sărbătoare. Cu prilejul hramului bisericii așezământului monahal, viețuitorii mănăstirii și credincioșii veniți din localitățile învecinate au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult și a vorbit despre semnificația praznicului Intrării în Ierusalim a Domnului în iconomia mântuirii. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a binecuvântat ramurile de salcie care au fost împărțite celor prezenți, a transmis TRINITAS TV.