De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinajul „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“ în Capitală
La Biserica Icoanei din Protoieria 2 Capitală s-a desfăşurat, în zilele de 8 şi 9 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, programul-pelerinaj „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria 2 Capitală, Parohia Icoanei şi Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. În mijlocul preoţilor şi al credincioşilor prezenţi la ceasurile de rugăciune şi pelerinaj de la Biserica Icoanei s-au aflat anul acesta Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Anul acesta, la Biserica Icoanei a fost adusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din judeţul Iaşi. Evenimentele religioase dedicate Duminicii Ortodoxiei au debutat sâmbătă, 8 martie, cu slujba Vecerniei, oficiată la Biserica Icoanei de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Procesiune la ceasul rugăciunii de seară
A urmat procesiunea „Lumina Ortodoxiei“, la care au participat numeroşi clerici şi credincioşi, care au purtat lumânări aprinse şi icoane în mâini cântând imne bisericeşti, specifice perioadei Postului Mare. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a fost purtată în procesiune, înaintea mulţimii de credincioşi. Un detaşament de jandarmi, în uniforme de gală, a luminat cu torţe aprinse drumul procesiunii desfăşurate în jurul Parcului „Grădina Icoanei“. Pe parcursul procesiunii s-au făcut trei opriri, clericii rostind ectenii speciale pentru pacea, sănătatea, ajutorul şi mântuirea credincioşilor. Pe scena amenajată în Parcul „Grădina Icoanei“, prin grija Primăriei Sectorului 2 Capitală, corul preoţilor Protopopiatului 2 Capitală a susţinut un concert de muzică bisericească.
La finalul programului religios de sâmbătă seara, Preasfinţitul Episcop Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa cinstirii icoanelor şi despre semnificaţiile duhovniceşti ale Duminicii Ortodoxiei. „În această atmosferă de noapte, luminată de făcliile şi lumânările pe care le purtaţi în mâini, dar mai ales luminată de lumina credinţei curate pe care o purtaţi în suflete, ne-am adunat să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru darul luminii Ortodoxiei, credinţa cea dreaptă, mântuitoare şi apostolică, pe care am moştenit-o de la strămoşi. Duminica Ortodoxiei este sărbătorită în fiecare an în prima duminică din Postul Sfintelor Paşti. Această pomenire a dreptei credinţe se face în amintirea unui eveniment istoric. În anul 843, în prima duminică a Postului Mare a acelui an, un Sinod, convocat de binecredincioasa împărăteasă Teodora a Bizanţului, a proclamat biruinţa dreptei credinţe cu privire la cinstirea sfintelor icoane. Biserica a cinstit încă de la începuturile existenţei sale chipurile sfinţilor şi chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a spus Preasfinţia Sa.
În continuare, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a explicat că cinstirea icoanelor se fundamentează pe Întruparea Mântuitorului Hristos. „În momentul Întrupării Domnului, dumnezeirea s-a lăsat văzută în una din cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, în Fiul sau Cuvântul lui Dumnezeu. În persoana Fiului noi am văzut şi pe Tatăl şi pe Duhul Sfânt, care este numit Duhul Fiului. Noi nu pictăm nici natura divină şi nici natura omenească, ci reprezentăm persoana dumnezeiască întrupată. Noi nu cinstim materia: nici lemnul, nici vopselele, nici metalele, ci persoanele sfinte pictate în icoane“, a explicat Preasfinţia Sa.
La finalul programului de sâmbătă, pr. protopop Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, a mulţumit Preasfinţitului Varlaam, tuturor preoţilor slujitori şi credincioşilor, precum şi primarului Sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu.
Bucuria trăirii dreptei credinţe
Ieri, 9 martie, în a doua zi a manifestării religios-culturale de la Biserica Icoanei din Capitală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe un podium special amenajat lângă lăcaşul de cult de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cadrul sfintei slujbe, Preasfinţia Sa a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, în care a fost explicată importanţa cinstirii icoanelor şi prin care s-a adresat un îndemn clerului şi credincioşilor pentru susţinerea lucrării pastoral-misionare a Bisericii.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, clerul şi credincioşii au mers în procesiune spre Parcul „Grădina Icoanei“, unde s-au întâlnit cu preoţii şi credincioşii de la celelalte parohii ale Protopopiatului Sectorului 2 Capitală, pentru a participa împreună la procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“. În fruntea alaiului au fost purtate Sfânta Cruce, toaca, ripidele, steagurile bisericeşti, icoane mari, purtate pe câte un baldachin, între care şi icoanele făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi şi de la Biserica Icoanei din Bucureşti. După sfintele odoare duhovniceşti au urmat soborul de preoţi, care purtau în mâini cruci de binecuvântare, Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul şi numeroşi credincioşi care ţineau în mâini icoane.
Procesiunea a avut loc în jurul Parcului „Grădina Icoanei“, fiind rostite ectenii şi cântări specifice perioadei Postului Mare, după care s-a înaintat spre podiumul din mijlocului parcului.
Au urmat un scurt concert de cântări religioase, susţinut de Corul Protoieriei Sector 2 Capitală, slujba de sfinţire a icoanelor purtate de credincioşi săvârşită de PS Varsanufie Prahoveanul, precum şi rostirea Mărturisirii de credinţă.
În continuare, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul, a arătat că evenimentele din Duminica Ortodoxiei de la Biserica Icoanei au devenit deja o tradiţie pentru urbea bucureşteană şi că participarea credincioşilor la acest pelerinaj reprezintă dorinţa lor de a-L căuta pe Dumnezeu.
„Dumnezeu ne-a chemat la credinţă întocmai ca pe Filip, îndemnându-ne să-L urmăm, iar noi am acceptat această chemare, exprimând-o în actul simbolic al pelerinajului. Cei care au simţit chemarea lăuntrică au chemat pe cei dragi ai lor, care s-au alăturat acestei procesiuni, sporind această lucrare sfântă. Toată viaţa Îl căutăm pe Dumnezeu, iar în timpul pelerinajului această căutare devine călătorie împreună cu Dumnezeu şi întâlnire cu El. Pelerinajul este cu adevărat o lucrare sfântă pentru că uneşte oameni de diferite vârste şi condiţii în faptă şi rugăciune, experienţa sa fiind un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei. În experienţa spirituală a pelerinajului, cei care au credinţă mai slabă au prilejul să o întărească văzând credinţa mai puternică a altora. Când pelerinajul este însoţit de rugăciuni, priveghere, spovedanie, împărtăşire euharistică şi convorbiri duhovniceşti, el este un izvor de bucurie şi pace lăuntrică, un prilej de îmbogăţire spirituală“, a subliniat PS Varsanufie Prahoveanul.
La final, pr. protopop Ioan Popescu, parohul de la Biserica Icoanei, a îndemnat credincioşii spre dragoste statornică pentru Biserică. De asemenea, pr. protoiereu Ioan Popescu a mulţumit tuturor organizatorilor şi susţinătorilor evenimentelor, oferind Patriarhului României, prin Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul, o icoană a Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu. Părintele Ioan Popescu a oferit reprezentanţilor Primăriei Sector 2 icoa-na Sfântului Constantin Brâncoveanu, ca dar în semn de preţuire şi mulţumire, primarului Sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu.
Părintele protopop Popescu a mulţumit de asemenea preoţilor şi credincioşilor prezenţi la cea de-a VII-a ediţie a evenimentului religios-cultural „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria Sectorului 2 Capitală, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 Capitală.