În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerini din Orient la Patriarhia Română
Un grup de pelerini creştini ortodocşi din Iordania, Siria şi Liban, condus de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, a fost primit ieri, 25 august, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Reşedinţa Patriarhală. Este al doilea grup de creştini ortodocşi din Orient care a fost în România, în pelerinaj pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Timp de câteva zile, un grup de pelerini creştini ortodocşi din Iordania, Siria şi Liban, format din profesori şi tineri din cadrul asociaţiilor de tineret şi condus de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, a vizitat mai multe mănăstiri din întreaga ţară. Ieri, pelerinajul lor s-a încheiat, iar mai înainte de a se întoarce în ţările natale au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În numele pelerinilor, Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, a mulţumit lui Dumnezeu pentru că a îngăduit de a face pelerinajul în România, dar şi Patriarhului României pentru binecuvântarea realizării acestuia. „Am început acest pelerinaj, dedicat vizitării tuturor aşezămintelor brâncoveneşti din ţară, cu Biserica «Sfântul Spiridon»-Vechi, continuând pe la mănăstirile Antim, Stavropoleos, Sinaia, Sâmbăta de Sus, Brâncoveni, Hurezi, Cozia şi, de acolo, am extins pelerinajul spre Moldova şi Bucovina. Acest pelerinaj l-am încheiat cu slujba de Te Deum, săvârşită la moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu de la Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou din centrul Capitalei. Încheierea, cum se spune la noi, este binecuvântarea şi noi am ajuns ca să primim binecuvântarea Preafericirii Voastre şi vă mulţumim, având speranţa ca în viitor să dezvoltăm acest program şi să fie specializat numai pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni în toate ţările noastre din Orient pentru a primi binecuvântarea sfinţilor aflaţi în acest pământ sau «Grădina Maicii Domnului», cum este numită România. Au văzut şi au trăit credinţa poporului român în diferite regiuni şi asta a fost pentru ei ceva foarte frumos şi impresionant. Vor pleca în ţările lor cu o experienţă duhovnicească şi cu o cultură deosebită, fiindcă, spunem noi, «cel care trăieşte între patru ziduri, rămâne needucat». Noi, având această relaţie cu poporul român binecuvântat de Dumnezeu, am câştigat foarte multă experienţă din viaţa lui, pe care o luăm în ţările noastre”, a precizat Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a transmis pelerinilor că lucrarea frumoasă a pelerinajului este un mod de a trăi frăţietatea ortodoxă mai intens şi el reflectă apropiatele relaţii dintre cele două Biserici. „Între Biserica noastră şi creştinii din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient am avut relaţii frăţeşti foarte solide de-a lungul secolelor. O mulţime de tineri din Siria, Liban şi Iordania au studiat cu 20 de ani în urmă şi astfel că sunt mulţi, ca şi Preasfinţitul Qais, care vorbesc româneşte în Orient. Avem în Bucureşti o comunitate de ortodocşi din diferite ţări din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient şi suntem foarte bucuroşi că această comunitate este păstorită de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, şi contribuie la întărirea frăţietăţii între Bisericile noastre. În acelaşi timp, regretăm faptul că există război în Siria, că o mulţime de credincioşi au plecat de acolo din cauza războiului şi că foarte mulţi au fost persecutaţi. Noi ne rugăm ca să se instaureze pacea şi mulţi dintre cei care au plecat să revină pentru că acolo este creştinismul cel mai vechi, cel apostolic. Noi ne bucurăm că dumneavoastră în aceste zile aţi vizitat multe locuri sfinte, după cum pelerini de-ai noştri în pelerinaje pe care le organizează Patriarhia Română au vizitat locuri sfinte din Ţara Sfântă şi din ţările din Răsărit până în Egipt, iar când lucrurile se vor linişti, când se va termina războiul, dorim de a reorganiza pelerinaje şi în Siria”, a spus Preafericirea Sa.
La comemorarea celor 300 de ani de la martirizarea Sfântului Antim Ivireanul, din data de 27 septembrie, este aşteptat să participe şi Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient. „La sfârşitul lunii septembrie aşteptăm vizita frăţească, irenică, a Preafericitului Patriarh Ioan al X-lea, al Antiohiei şi al Întregului Orient, care va veni aici pentru a comemora împreună 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a publicat prima carte liturgică în limba arabă în 1701, un Liturghier greco-arab, într-o mănăstire de lângă Bucureşti, la Snagov. Noi ne rugăm ca, pentru rugăciunile Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ale Sfântului Antim Ivireanul şi ale tuturor sfinţilor Bisericii noastre, să aveţi o întoarcere binecuvântată şi vă mai aşteptăm pentru programe noi în viitor”, a încheiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La final, au fost oferite daruri.