De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerini în așteptarea moaștelor sfinților ocrotitori
Credincioși din Capitală și pelerini din toată țara sunt așteptați începând de sâmbătă, 22 octombrie, la slujbele bisericești și evenimentele dedicate sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. La fel ca și în anii trecuți, sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale va începe cu procesiunea cu sfintele moaște, care se va desfășura în zona Pieței Unirii. La acest moment va participa și o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, care va aduce spre bucuria și folosul duhovnicesc al românilor moaștele primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan.
Procesiunea „Calea Sfinților” va începe sâmbătă, la ora 14:00, de la două locașuri de rugăciune cunoscute din Capitală, Catedrala Patriarhală și Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. Cele două coloane ale procesiunii vor porni concomitent spre Piața Unirii. „În această procesiune vor fi purtate moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena. La crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei va avea loc întâlnirea cu moaștele Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, aduse din Biserica Ortodoxă a Greciei de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia. Procesiunea se va îndrepta în cântări de laudă aduse sfinților ocrotitori pe Colina Bucuriei, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, unde va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi”, ne-a spus părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu această ocazie, la Altarul de vară se va oficia o slujbă de primire a sfintelor moaște, urmată de cuvinte din partea Patriarhului României și a ierarhului din Grecia. Raclele cu sfintele moaște vor fi așezate apoi în baldachinul de pe Colina Patriarhiei spre a fi cinstite de credincioși.
Așa cum a fost obiceiul și în alte momente ale venirii unor sfinte moaște la noi în țară, sâmbătă seara, la Catedrala Patriarhală, va fi săvârșită rânduiala Privegherii în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan, iar duminică, Sfânta Liturghie arhierească. Duminică seara, luni și marți, la Catedrala Patriarhală, slujbele bisericești vor fi săvârșite după rânduiala obișnuită: Priveghere seara, de la ora 18:00, iar dimineața de la ora 8:00, slujba Acatistului unui sfânt, și apoi Sfânta Liturghie. „Marți seara, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, slujba Privegherii va fi săvârșită de la ora 18:00, în Altarul de vară. Miercuri dimineața, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de IPS Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, înconjurat de ierarhi, preoți și diaconi. De asemenea, ierarhul din Grecia va rosti credincioșilor pelerini un cuvânt de învățătură. Miercuri seară, va fi oficiată slujba Privegherii pentru Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, la Altarul de vară. Joi, 27 octombrie, în ziua hramului Catedralei Patriarhale, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de ierarhi români și străini, preoți și diaconi. În toată această perioadă, de sâmbătă după-amiază până pe 28 octombrie, când va fi cinstit Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, toți pelerinii care își vor îndrepta pașii spre Colina Bucuriei, în rugăciune, în duh de citiri sfinte și cântări bisericești, sunt așteptați să înalțe laude cuvenite lui Dumnezeu și sfinților Bisericii și să se închine la sfintele moaște în bună rânduială și evlavie creștină, în ordine și răbdare”, ne-a arătat părintele vicar Aurel Mihai.