În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Pentru îndumnezeirea noastră S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu în lume”
Duminică, 6 februarie, credincioșii bucureșteni prezenți în Catedrala Patriarhală s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la momentul rânduit, ierarhul a explicat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic lecturat, ce relatează convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeeancă și vindecarea fiicei acesteia. Preasfinția Sa a afirmat că episodul ilustrat în Evanghelia acestei duminici dovedește faptul că mântuirea nu este oferită unui singur popor, fiindcă Dumnezeu este Părintele și Creatorul tuturor oamenilor și dorește ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului Său.
„Să ne străduim să înfăptuim în viața noastră progresul spiritual pe care Dumnezeu îl așteaptă de la noi. Prin acest progres putem ajunge la îndumnezeire. Pentru îndumnezeirea noastră S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu în lume, pentru ca noi, cei ce credem în El și ne împărtășim de Sfintele Lui Taine, să ne împărtășim și de desăvârșirea prin har, devenind și noi fii ai lui Dumnezeu. Și această cananeeancă, din momentul în care a fost ascultată de Mântuitorul Hristos, a devenit fiică a lui Dumnezeu într-un mod mai deplin, urcând la o treaptă mai înaltă prin cunoștință, credință, rugăciune și stăruință. Întâlnirea cu Mântuitorul a fost, cu siguranță, definitorie în viața ei, și ea va fi devenit ulterior ucenică a Domnului și membră a Bisericii creștine. Să fim stăruitori pe calea cea bună, astfel încât, având exemplul femeii cananeence, să ne bucurăm de statornicirea binelui în noi prin stăruință în rugăciune, dragoste și fapte bune”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.