În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Pentru muncă egală, profesorii vor primi aceleaşi salarii“
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari, însă economia ţării nu-şi permite o mărire extinsă. Demnitarul a mai declarat că legea salarizării profesorilor va aduce "echitate şi unitate".
Legea salarizării profesorilor pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în Parlament va aduce "echitate şi unitate" în sistemul de învăţământ, a anunţat sâmbătă ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. "Cadrele didactice din toată România, pentru muncă egală, vor primi exact acelaşi salariu. Este clar pentru toată lumea, atât pentru mine, care sunt ministru al Educaţiei, cât şi pentru colegii mei, că salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari. Situaţia economică a României este de asemenea natură încât acestea sunt resursele ţării. Eu am ales încă de la instalarea în funcţie să fiu onest şi să nu vând iluzii, pentru că, de prea multe ori, cadrelor didactice din România li s-au vândut iluzii, niciodată onorate. Cred că acesta este primul semn de respect faţă de cadrele didactice", a declarat Daniel Funeriu, care a subliniat că nu-şi va da demisia din funcţia de ministru al Educaţiei. Funeriu a afirmat că "este momentul" pentru onestitate şi atât dascălilor, cât şi românilor, în general, să li se spună care sunt resursele ţării şi ce se poate face cu acestea. El a afirmat, citând datele oferite de Ministerul de Finanţe, că oferirea unor salarii mai mari tuturor profesorilor din România ar însemna un efort financiar anual de două miliarde de lei şi ar trebui disponibilizaţi 100.000 de bugetari. "România nu-şi permite acum aceste măriri salariale extinse la nivelul tuturor dascălilor", a subliniat Funeriu. Sentinţele judecătoreşti privind acordarea unor drepturi în bani cadrelor didactice vor fi puse în aplicare, fără drept de apel, începând cu anul 2012, conform reglementărilor legale în vigoare. "Drepturi în bani acordate cadrelor didactice prin sentinţe judecătoreşti vor fi plătite, eşalonat, începând cu anul 2012. Este exclus ca sentinţele judecătoreşti să nu fie respectate", a spus Funeriu. Sindicatele vor uniformizare "pe plus" Profesorii sindicalişti din celelalte judeţe nu vor ca salariile majorate ale cadrelor didactice din judeţele Suceava şi Botoşani în urma hotărârilor instanţelor să fie diminuate în scopul uniformizării salariilor, ci retribuţiile celorlalţi să ajungă la nivelul acestora. "Poziţia noastră este extrem de clară. Suntem de acord cu uniformizarea, dar să se aplice legea 221. Adică toţi profesorii să primească în plus cei 33%, nicidecum să dăm salariile celor care au câştigat precum Suceava sau Botoşani, în jos", a declarat Simion Hăncesscu, preşedinte FSLI.