De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Perfecționare pentru muzeografii din Mitropolia Olteniei
Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, cursuri de perfecționare muzeograf.
Prima grupă de cursanți din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și din Episcopia Slatinei și Romanaților, persoane cu studii superioare, în special din rândul personalului mănăstiresc, care doresc să obțină o certificare în domeniul muzeal va începe cursul de perfecționare joi, 23 septembrie.
Pe lângă documentaţia personală obligatorie (acte personale, diplome), una dintre cerinţele de admitere este certificarea competențelor digitale (Certificat TIC - Tehnologia Informației și a Comunicării). Cursul de muzeograf este autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale, ceea ce înseamnă că și certificatele de absolvire pe care cursanții le vor primi odată cu absolvirea modulului sunt recunoscute de cele două ministere.
Cursul de perfecționare se adresează în special personalului mănăstiresc, seminariilor, liceelor teologice și muzeelor din cadrul Mitropoliei Olteniei. Totodată, cursul privește atât certificarea personalului din cadrul muzeelor, mai exact, a angajaților care nu dețin o diplomă, cât și a absolvenților de studii superioare cu preocupări în domeniul muzeologiei. „Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu am început demersurile autorizării cursului de muzeograf în luna mai a acestui an. După ce cursul a fost autorizat de către ministerele Muncii și Educației, pentru completarea dosarelor și a cerințelor, s-a solicitat o certificare a competențelor TIC. De organizarea și buna desfășurare a acestui curs TIC s-a ocupat Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Mehedinți. Astăzi, putem spune că, odată cu încheierea modulului TIC, deschiderea cursului de muzeograf intră în linie dreaptă. Vreau să le mulțumesc, pe această cale, pentru onoranta colaborare și pentru profesionalismul cu care manageriază instituțiile pe care le conduc doamnei Stelescu Georgeta, director CRFPA Mehedinți și doamnei Drăghici Mariana, director Consult Risc”, ne-a declarat diaconul Sorin-Grigore Vulcănescu, responsabil cu organizarea și desfășurarea modulului de perfecționare.
În continuare, diaconul Sorin- Grigore Vulcănescu va prezenta principalele date ale cursului și obiectivele propuse: „Cursul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare (...). După ce prima grupă va încheia cursul în luna decembrie, vom începe modulul de perfecționare cu cea de-a doua grupă, cu participanții din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în sesiunea din ianuarie-martie 2022”.