Al doilea praznic împărătesc al anului calendaristic, Botezul Domnului, a fost sărbătorit cu evlavie și bucurie duhovnicească în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Chiriarhii acestora au săvârșit Sfânta Liturghie și rânduiala Sfințirii Mari a apei, binecuvântându‑i totodată pe credincioși prin stropire cu Agheasmă Mare.
Perfecționare pentru profesorii de religie din Mitropolia Munteniei și Dobrogei
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București se desfășoară în zilele de 26 și 28 august examenul pentru obținerea gradului 2 didactic la disciplina Religie. Candidații susțin două probe, una scrisă la disciplina Metodica predării Religiei și una orală, la care sunt verificate aptitudinile pedagogice. Anul acesta s-au înscris 28 de candidați.
Examenul este organizat de Universitatea din București prin Biroul pentru formarea profesorilor, care numără printre atribuții organizarea examenelor de acordare a gradelor didactice 2 și 1 pentru profesorii din învățământul preuniversitar de la mai multe specialități. „Este o disciplină extrem de importantă pentru pregătirea integratoare a elevilor în ceea ce privește formarea valorilor morale, etice și, în primul rând, de credință ale viitorului Bisericii noastre. Comisia desemnată din cadrul Universității din București este formată din cadre didactice ale instituției de învățământ teologic ortodox din Capitală. Luni, 26 august, s-a desfășurat proba scrisă la Metodica predării Religiei. În aceasta sunt cuprinse subiecte legate propriu-zis de didactica și metodica predării religiei, dar și aspecte legate de conținuturile de credință și mărturisirea acesteia, pe care profesorii de religie le cuprind atunci când elaborează planurile de lecție după care predă fiecare în mod științific la clasă. De aceea, aceste subiecte vin în continuarea pregătirii lor. Examenul este organizat de Biroul pentru formarea profesorilor din cadrul Universității din București și este extrem de important, pentru că le deschide oportunități profesorilor de religie, ca având gradul 2 didactic să participe la anumite comisii, cursuri de perfecționare și multe altele. A doua probă este una orală, care se va desfășura miercuri, 28 august, tot în cadrul facultății noastre. Este vorba despre proba de pedagogie, unde un cadru didactic universitar va evalua candidații. La examenul de anul acesta s-au înscris 28 de candidați. Considerăm că participă cu o pregătire bună, mai ales că mai mulți dintre aceștia au participat și la un curs pregătitor organizat de facultatea noastră de teologie, pentru a-i introduce în cunoștințele specifice legate de acest examen”, a declarat pr. lect. dr. Aurel Mihai, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
La ambele probe, pentru a putea promova acest examen important pentru pregătirea lor continuă, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 8, astfel media generală să fie 8.