Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Perioadă de pregătire pentru întâmpinarea celei care a născut pe Mântuitorul lumii
Pentru credincioşii ortodocşi, astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, care ţine până în ziua praznicului, 15 august.
Biserica Ortodoxă a rânduit lăsatul secului pentru începutul Postului Sfintei Marii pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. De asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii însăşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Conform rânduielii şi învăţăturii din Ceaslovul Mare, în timpul acestui post se ajunează lunea, miercurea si vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15:00, când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. „Postul şi rugăciunea sunt faptele pe care orice duhovnic, orice slujitor al Bisericii le recomandă fiilor duhovniceşti şi celor care doresc să meargă pe calea aceasta, care duce către împărăţia cerurilor. Postul este o perioadă specială de pregătire, mai ales în vederea unei mari sărbători, aşa cum este şi Adormirea Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă specială de rugăciune pentru Maica Domnului. De aceea, în bisericile şi mănăstirile ortodoxe, mai ales în cele de la noi, după cum a fost şi hotărârea Preafericitului Părinte Patriarh încă de pe când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se săvârşeşte, în fiecare zi după Vecernie, în biserici şi mănăstiri, Paraclisul Maicii Domnului, o rugăciune specială de cerere către Maica Domnului“, ne-a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La unele sărbători, dar mai ales de praznicul Schimbării la Faţă, pe 6 august în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în bisericile de mănăstire cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. „De asemenea, în această perioadă, foarte mulţi credincioşi se spovedesc, îşi caută duhovnicul, mărturisind înaintea lui păcatele, cerând dezlegare şi apoi pregătindu-se pentru primirea Sfintelor Taine. Către sfârşitul acestei perioade de post, foarte mulţi credincioşi din diferite zone ale ţării merg în pelerinaj la marile mănăstiri, de la Putna, de la Nicula, de la Rohia, de la Moisei, de la Sâmbăta de Sus şi din alte locuri, cum sunt şi aşezămintele mănăstireşti din Arhiepiscopia Bucureştilor, care îşi serbează la această dată hramul, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Ţigăneşti şi, desigur, foarte multe biserici de enorie. Este o perioadă de pelerinaj, pelerinajul însemnând rugăciune şi bucurie, închinare la locurile sfinte cu nădejdea că în aceste locuri noi ne întâlnim cu Dumnezeu prin rugăciune, prin participarea la Sfânta Liturghie şi la slujbele care se săvârşesc cu acest prilej. Toată această perioadă este o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea unei mari sărbători, închinate celei care a născut pe Mântuitorul lumii“, ne-a mai spus arhimandritul Timotei Aioanei. (Ciprian BÂRA)