La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Peste 1.000 de pelerini la hramul Mănăstirii Fârdea din Timiș
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat la Mănăstirea Fârdea, aflată în proximitatea lacului Surduc, județul Timiș, mulți credincioși, veniți să o cinstească cu evlavie pe Maica Domnului.
Slujbele religioase închinate slăvitului praznic au debutat de sâmbătă seara, 12 august, după programul liturgic îndătinat, oficiat de slujitori de la mai multe parohii şi mănăstiri timişene, împreună cu protos. Nectarie Arvai și ierom. Maxim Anton, duhovnicii mănăstirii.
Bucuria celor peste 1.000 de pelerini, veniţi la sărbătoarea hramului, a fost încununată marți, 15 august, de prezenţa în mijlocul obştii a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al studenţilor timişoreni din ASCOR, veniți și pentru a ajuta la pregătirea hramului mănăstirii.
„Mântuitorul Iisus Hristos a chemat-o pe Maica Sa la răsplată, mângâiere și la bucurie veșnică. Să plângem pentru cei care nu au dus o viață în duhul Evangheliei lui Hristos, însă nu și pentru cei care și-au trăit viața după poruncile Domnului, și care pășesc spre bucuria Împărăției lui Dumnezeu. Mamelor și părinților, rugați-vă să rodiți sfinți pentru neamul nostru românesc și pentru patria de sus, pentru cer. Dumnezeu nu-și împodobește Raiul cu pomi, ci cu sfinți, care sunt icoanele vii ale lui Hristos”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan în cuvântul său.
La finalul Sfintei Liturghii, toți pelerinii, veniți din întreg Banatul, au primit caserole cu alimente, pregătite din timp și cu multă dragoste de obștea monahală, prin grija monahiei Antonia Sfrijan, stareța mănăstirii.
În fiecare vară, la mănăstire se organizează tabără pentru elevi și studenți, în cadrul căreia sunt împletite armonios activităţile gospodăreşti cu rânduiala rugăciunii zilnice. Anul acesta, ASCOR Timișoara a organizat prima tabără cu tinerii din această asociație, care se desfășoară în perioada 9-17 august și la care participă peste 20 de tineri.