De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Peste 1.000 de tineri în pelerinaj la Buciumeni
La praznicul Sfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc a XX‑a ediţie a tradiţionalului pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care şi‑a serbat hramul.
Anul acesta, întâlnirea s‑a desfăşurat sub genericul: „2015 - Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. La primele ore ale dimineţii, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, dar şi în alte puncte de întâlnire din municipiile Brăila şi Tecuci, peste 1.000 de tineri au urcat în autocare pentru a porni în pelerinaj către Mănăstirea Buciumeni. Sărbătoarea a adunat peste 100 de slujitori din Administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au slujit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La Altarul de vară din mijlocul pădurii, tinerii şi credincioşii de toate vârstele au susţinut cântările Sfintei Liturghii.
În încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea Mănăstirii Buciumeni, intitulat „Tineri adunați în iubirea și bucuria Preasfintei Treimi”. Adresându‑se celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că „mănăstirea istorică Buciumeni, la care vin an de an numeroşi tineri liceeni în cadrul unui tradiţional pelerinaj, este desemnată de ei «Catedrala cu vitralii foşnitoare», deoarece văd aici lumina şi simt iubirea şi căldura Preasfintei Treimi! Pe lângă mulţimea tinerilor, ne bucurăm şi de prezenţa numeroasă a credincioşilor de toate vârstele, părinţi ai copiilor, cadre didactice… aşadar, Biserica vie!, întrunită pentru a mulţumi lui Dumnezeu la ziua întemeierii ei de către Preasfântul Duh”.
Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s‑au numărat şi premianţi din grupele de copii din cadrul proiectului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ şi elevi care au participat la Concursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, organizat de Patriarhia Română. Acestora li s‑au adăugat numeroşi profesori de religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ, dar şi părinţi, membrii filialelor APOR din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.
După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, s‑au format grupuri de cateheză în centrul cărora s‑au aflat părinţii slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale asupra unor subiecte de interes pentru misiunea în rândul liceenilor şi al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă. Dialogurile cu tinerii s‑au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an şi s‑a derulat în cadrul a 15 ateliere de lucru.