Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Peste 200 de tineri la tabăra de la Oaşa
S-a împământenit deja ca în fiecare an la Mănăstirea Oaşa să se organizeze în preajma hramului din 27 iulie, tabere pentru tineri. Începuturile acestor adevărate şcoli de vară sunt legate de persoana arhimandritului Teofil Părăian de la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, care venea de fiecare dată aici şi împărtăşea tinerilor experienţe duhovniceşti.
Mănăstirea "Sf. Pantelimon" din Oaşa, judeţul Alba a găzduit în perioada 19-27 o tabără de muncă şi recreere la care au participat aproximativ 220 de tineri din mai multe părţi ale ţări, precum Timişoara, Oradea, Sibiu, Braşov, Craiova, Bucureşti, Iaşi, Bacău, dar şi nouă tineri din Viena, însoţiţi de părintele Nicolae Dura. Iniţiativa organizării acestei tabere aparţine părintelui Iustin Miron, stareţul mănăstirii care a oferit tinerilor participanţi momente unice, de neuitat. Tinerii au participat zilnic la sfintele slujbe săvârşite în biserica mănăstirii, au ajutat la lucrările de pregătire a hramului mănăstirii, "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon", prăznuit la 27 iulie, iar în fiecare seară după cină au participat la câte o conferinţă susţinută de monahii din mănăstire. La aceste seri duhovniceşti, tinerii au participat activ prin întrebări şi chiar prin opinii personale legate de subiectele în discuţie. În această perioadă, cât s-a desfăşurat tabăra de la Oaşa, tinerii au avut ocazia de a se cunoaşte şi de a se împrieteni unii cu alţii, au participat activ la sfintele slujbe citind şi cântând la strană. De asemenea, au învăţat să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie. Tinerii au avut parte şi de drumeţii în frumoasele locuri din zonă. Ca o încununare a tot ce s-a făcut în aceste zile în tabăra de la Oaşa, majoritatea tinerilor s-au spovedit şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, îmbrăcaţi în frumoasele straie româneşti specifice zonei din care vine fiecare. Hramul mănăstirii În ultima zi a taberei, tinerii au participat la hramul mănăstirii şi au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care n-a lipsit exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, părintele Andrei Barbu. Au participat la hram Înalt Preasfinţitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, precum şi numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate. Pe parcursul desfăşurării taberei s-a observat tot mai mult setea după Dumnezeu a tinerilor. Majoritatea dintre ei şi-au manifestat dorinţa de a reveni la Mănăstirea Oaşa şi cu alt prilej, dar şi în tabăra care se va organiza anul viitor. Casa taberelor pentru tineri Aşezământul monahal de la Oaşa a fost înfiinţat în 1990 şi a funcţionat ca mănăstire de maici până în anul 2000, când prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost transformată în mănăstire de călugări. În anul 2000 a venit la Oaşa întreaga obşte a Mănăstirii Poşaga, condusă atunci de părintele Andrei Barbu. În prezent, mănăstirea are 24 de monahi şi fraţi, iar stareţ este protosinghelul Iustin Miron. Mănăstirea Oaşa a fost şi rămâne legată duhovniceşte de părintele arhim. Teofil Părăian, de la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus. Părintele Teofil era invitatul special al taberelor de muncă şi rugăciune organizate de 16 ani neîntrerupt şi începute încă de când obştea era la Poşaga.