Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Peste 4.000 de turiști la Palatul Patriarhiei
Palatul Patriarhiei din Capitală a fost vizitat, în luna octombrie, de peste 4.000 de persoane. Turiștii au venit atât din diferite zone ale României, cât și din țări europene precum Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Polonia,dar și din Israel și Japonia.
Mai multe grupuri de copii însoțiți de profesorii lor de religie au sosit pe Colina Bucuriei în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, printre aceștia numărându-se elevi de la Liceul Economic „Viilor”, de la Colegiul Tehnic de Arhitectură „I.N. Socolescu” și de la Școala Generală Nr. 124 din București. Ghizii Ansamblului Patriarhal le-au oferit acestora, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, o scurtă lecție deschisă multidisciplinară, ce a îmbinat noțiuni de religie, istorie și arhitectură. Totodată, elevii au primit informații despre construirea Palatului Patriarhiei și a Catedralei Patriarhale, pe care au și vizitat-o. Însă cea mai importantă lecție la care au asistat elevii a fost reprezentată de atmosfera de sărbătoare care a înveșmântat Dealul Patriarhiei în perioada manifestărilor prilejuite de praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, hramul Catedralei Patriarhale. Astfel, copiii au putut înțelege mai bine viața și minunile sfântului ocrotitor al orașului în care locuiesc, privind mulțimea credincioșilor care au sosit din întreaga țară pentru a-i aduce cinstire sfântului și a-i mulțumi pentru binefacerile pe care acesta le-a revărsat asupra lor. În pofida timpului rece, unii dintre elevi au ales ca după terminarea vizitei să se așeze la rând pentru a se închina la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la cele ale Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, și la cele ale Sfântului Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic.
În luna octombrie, Palatul Patriarhiei a fost și gazda mai multor evenimente, dintre care menționăm: întâlnirea cu caracter pastoral a mai multor familii din cadrul comunității creștine antiohiene din București cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient; festivitatea de încheiere a proiectului „Sănătate pentru sate”; etapa finală a Festivalului - concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a IX-a, organizat de Sectorul teologic - educațional al Patriarhiei Române, și Ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu tema „2016 - Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română”.