La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Piatră de temelie pentru noua biserică a Parohiei Braşov-Valea Cetăţii II
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit piatra de temelie pentru noua biserică a Parohiei Braşov-Valea Cetăţii II.
Slujba de sfinţire a avut loc în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 12 septembrie, şi a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită pe un podium amenajat lângă actuala capelă a comunităţii parohiale, închinată Adormirii Maicii Domnului. Noul lăcaş de cult va fi ridicat pe locul actualei capele şi va purta acelaşi hram. De asemenea, ierarhul a ales ca al doilea hram praznicul Înălţării Sfintei Cruci.
Credincioşii parohiei braşovene au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Badiu a fost hirotonit preot pentru Parohia Bucium, Protopopiatul Făgăraş, judeţul Braşov.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre duminica pregătitoare pentru praznicul Înălţării Sfintei Cruci. „În această duminică, Sfânta Evanghelie ne pregăteşte pe noi pentru înţelegerea lucrării pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru mântuirea noastră, amintindu-ne şi de o semnificaţie veterotestamentară, un simbolism: aşa cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa S-a înălţat la ceruri Cel care S-a pogorât din Cer (…). Venirea Mântuitorului, Întruparea Fiului lui Dumnezeu şi toată activitatea Sa pe pământ au fost pentru răscumpărarea omenirii. A doua venire a Mântuitorului Hristos va fi la sfârşitul veacurilor, când Cel care a venit şi a pătimit pentru noi va cere socoteală omenirii”, a subliniat ierarhul.
La final, preotul paroh Teodor Ionuţ Ploscaru a fost hirotesit iconom stavrofor. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine raclei unde se află capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.