La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Piatră de temelie pentru noua biserică de lemn din Smida, Munții Apuseni
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vizitat comunitatea cătunului Smida din Munții Apuseni, comuna Beliș, județul Cluj. Cu acest prilej a pus piatra de temelie pentru noua biserică de lemn ce va fi construită în zonă.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, și a binecuvântat locul unde va fi construit lăcașul de cult, joi, 4 mai. Ierarhul a rostit, la final, un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul unui lăcaș de rugăciune în fiecare comunitate. Pr. paroh Păunel Ioan Petran din Poiana Horea, de care aparține Smida, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectului de edificare a bisericii.
Alături de locuitorii din Smida, la slujbă au fost prezenți credincioși din împrejurimi și oficialități civile și militare.
Cătunul Smida este situat la altitudinea de 1.100 de metri, în inima Parcului Natural Apuseni, iar din punct de vedere administrativ-teritorial aparține de comuna Beliș, județul Cluj. Zona este arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din Europa. Smida aparține de filia Giurcuța de Sus a Parohiei Poiana Horea, Protopopiatul Huedin, fiind păstorită de pr. paroh Păunel Ioan Petran.