Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Piatră de temelie pentru o nouă biserică
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul "Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei" din oraşul Ocna Mureş, unde este paroh părintele Gigel Roată.
Slujba de sfinţire a pietrei de temelie s-a oficiat de Înalt Preasfinţitul Andrei înconjurat de un sobor de peste 20 de preoţi. La finalul slujbei, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa bisericii în viaţa credincioşilor şi a comunităţii: "Biserica este casa Domnului şi poarta cerului. În biserică, duminică de duminică, ne întâlnim cu Dumnezeu, aici Dumnezeu întinde ospăţ mare pentru copiii Lui - ospăţul credinţei - unde ne nutreşte cu cea mai scumpă hrană: Trupul şi Sângele Fiului Său. Biserica este şi poarta cerului pentru că în biserică ne pregătim pentru drumul cel lung, pentru pasul în eternitate". Biserica "Sfântul Nectarie", izvor de dragoste şi tămăduire Vorbind despre Sfântul Ierarh Nectarie, Înalt Preasfinţitul Andrei a subliniat faptul că patima invidiei - atât de prezentă şi astăzi - a fost cea care a dus la scoaterea lui din scaunul vlădicesc, iar atitudinea sfântului de pace şi iubire trebuie să fie şi pentru noi un exemplu de urmat. "A fost un om bun, pe toţi i-a iubit şi totuşi a fost victima invidiei confraţilor. Dumnezeu, prin Sfântul Nectarie, a făcut şi face multe minuni, mai ales vindecări de cancer. Mulţi credincioşi se roagă lui şi se închină la moaştele sale, chiar şi acum este un grup de pelerini din Arhiepiscopia noastră, plecaţi la Eghina la moaştele sfântului", a arătat IPS Andrei. "Noi nădăjduim ca această nouă biserică ce se va ridica în Ocna Mureş în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie să fie izvor de dragoste, pace, înţelegere şi tămăduire, pentru că Sfântul Nectarie este taumaturg - vindecător de boli", a mai adăugat Arhiepiscopul Alba Iuliei. Model al vieţuirii creştine În continuare, părintele Gigel Roată, parohul acestei noi biserici, a motivat alegerea hramului. "Sfântul Nectarie a fost pentru noi un model al vieţuirii creştine, al trăirii în smerenie şi un exemplu al dragostei desăvârşite creştineşti în această lume. Şi, pentru că l-am văzut model, l-am luat ca ocrotitor, şi astăzi îi închinăm acest început al lucrărilor pentru noua biserică ce se va zidi sub ocrotirea sa", e explicat el. La finalul slujbei a vorbit şi părintele Ioan Tocănel, protopop de Aiud, care a subliniat faptul că "este un privilegiu, atât pentru părintele paroh, cât şi pentru credincioşi să zidească o biserică. O biserică se face de mulţi şi pentru mulţi". Mai multe lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Alba Iuliei poartă hramul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Unul dintre acestea este mănăstirea de la Ponor, unde, cu ocazia hramului, a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Andrei care a slujit Sfânta Liturghie. De asemenea, Centrul de Zi "Sfântul Nectarie" din Sighişoara şi-a serbat hramul. Aici, mulţi oameni nevoiaşi din acest oraş şi din împrejurimi îşi găsesc ocrotire şi alinare prin serviciile oferite.