La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pictura bisericii din Zvarici, Iași, a fost binecuvântată
Sâmbătă, 20 mai, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a binecuvântat pictura Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea Zvarici, comuna Scobinți, județul Iași, și a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ca răsplată pentru realizarea picturii, părintele paroh Claudiu Lutic a primit din partea ierarhului rangul de iconom stavrofor cu semnele distinctive.
„Sfințirea bisericii cu hramurile «Sfinții Martiri Brâncoveni» și «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din Zvarici este un eveniment mare și binecuvântat pentru comunitatea harnică și darnică a acestui mic sătuc, care se adună în noua biserică pentru a păstra vie flacăra credinței ortodoxe strămoșești și a spori dragostea față de valorile spiritualității și culturii românești. Zidirea unei biserici și sfințirea ei înseamnă în istoria unei comunități un moment sfânt și solemn prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat și în același timp se cere harul Lui sfințitor, ca această lucrare - ofrandă a clerului și credincioșilor - să fie sfințită așa cum sfințește preotul în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar”, ne-a declarat părintele paroh.