La Biserica voievodală „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală au debutat în această seară, miercuri, 4 decembrie 2024, evenimentele duhovnicești dedicate hramului de iarnă, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Poetul George Coşbuc, comemorat la Muzeul eparhial din Galaţi
Vineri, 20 septembrie, s-au împlinit 153 de ani de la naşterea marelui poet George Coşbuc. Cu acest prilej, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a organizat un eveniment cultural dedicat poetului transilvănean.
Manifestarea culturală s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial, în prezenţa multor elevi de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Publicul prezent a putut viziona filmul documentar „Mari clasici: George Coșbuc”, realizat în anul 2016 de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Lifevision Film, în regia lui Vasile Stejerean, scenarist Lavinia Moldovan. Pe parcursul a 63 de minute, filmul a oferit povestea vieţii „Bardului de la Hordou”, în imagini însoţite de interviuri şi comentarii evocatoare ale prof. dr. Vasile Filip de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, prof. Sofia Harapașcu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud și Dorel Someşan, custodele Muzeului Memorial „George Coşbuc”.
La final, toţi cei prezenţi la eveniment s-au arătat încântaţi de proiecţia cinematografică, redescoperindu-l pe marele rapsod năsăudean, cel care, prin scrierile sale, a încântat zeci de generaţii de elevi, tineri şi oameni iubitori de frumos. George Coșbuc reprezintă, în mod incontestabil, o personalitate marcantă a culturii și civilizației românești, fiind considerat un simbol al literaturii transilvănene. Poet și traducător extrem de apreciat, oferit școlii ca model de retorică patriotică, George Coșbuc are în continuare un public fidel.