Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Policlinica „Providenţa“ asigură linii de gardă pentru pelerini
Centrul Medical "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) participă, ca în fiecare an, la activităţile de asistenţă medicală şi prim ajutor oferite pelerinilor care sosesc în aceste zile să se închine moaştelor Cuvioasei Parascheva.
Astfel, atât Spitalul, cât şi Policlinica "Providenţa", în parteneriat cu Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR) şi Crucea Roşie, au organizat un punct de prim ajutor în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi, cu program non-stop. Punctul de prim ajutor va fi deschis în perioada 11-15 octombrie, asistenţa medicală fiind asigurată de angajaţi ai spitalului, policlinicii, membri AMFOR şi Crucea Roşie, medici, asistenţi, studenţi la Medicină, dar şi de voluntari. "Medicamentele necesare pentru a oferi servicii de prim ajutor pelerinilor au fost asigurate prin donaţii de la Fundaţia "World Vision" România, SC Antibiotice SA şi Farmacia Montero", a declarat ec. Daniela Naclad, directorul Centrului Medical "Providenţa" al MMB.
Aceasta a mai precizat că în această perioadă, în sediul nou al Policlinicii "Providenţa", între orele 7:00-21:00, va fi asigurat un serviciu de gardă pentru pelerinii care au nevoie de ajutor.
De altfel, astăzi, începând cu ora 10:00, noul sediul al policlinicii, situat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, va fi sfinţit şi inaugurat, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aflat într-o vizită canonică în Arhiepiscopia Iaşilor, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Parascheva. Noul sediu este amenajat într-un spaţiu de 1.400 de metri pătraţi, complet utilat şi modernizat. Cabinetele medicale au fost reamenajate şi dotate cu echipamente performante.
În Policlinica "Providenţa" îşi desfăşoară, în prezent, activitatea 32 de medici, în cadrul a 22 de specialităţi clinice şi paraclinice. Policlinica pune la dispoziţia pacienţilor o gamă largă de servicii medicale, precum şi posibilitatea efectuării analizelor de laborator. Înfiinţată în 1998, ca un ajutor în sprijinul persoanelor cu probleme financiare, aflate în suferinţă, CM "Providenţa" funcţionează după principiile filantropiei creştine, promovând tradiţia Bisericii, de dragoste şi grijă faţă de bolnav.
Tot astăzi, PF Patriarh va face o vizită şi la Spitalul "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prima şi singura unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române (BOR), cu o capacitate de 56 de paturi, saloane şi rezerve dotate şi amenajate conform standardelor, bloc operator, salon post-operator comun şi unitate de terapie intensivă .
Spitalul a fost înfiinţat în anul 1998, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca urmare a adresabilităţii ridicate a bolnavilor către unităţile social-medicale deja existente ale Mitropoliei. Iniţial, a funcţionat sub denumirea de Centrul de diagnostic şi tratament "Providenţa". Din februarie 2008, unitatea funcţionează ca spital, în urma avizului primit din partea Ministerului Sănătăţii. (Otilia Bălinişteanu)