Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Policlinica „Providența” din Iași s-a extins
Policlinica „Providența”, situată pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul municipiului Iași, are un nou corp pentru consultații și investigații clinice și paraclinice. Sediul „Providența II”, precum și noile cabinetele medicale au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, sâmbătă, 21 mai.
Extinderea unității medicale a început în anul 2020, în timpul pandemiei de COVID-19 și a costat peste 2 milioane de euro. Investiția a fost suportată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei din fonduri proprii. Spațiul de 1.000 mp cuprinde încă 9 cabinete medicale, un centru performant de gastroenterologie și altul de mică chirurgie.
„Ne înclinăm, cu recunoștință, ctitorilor și binefăcătorilor noștri, căci de un sfert de veac a început activitatea Policlinicii «Providența» ca centru medical. Îi avem în inimile și în gândurile noastre, rugându-L pe Dumnezeu să le răsplătească efortul. De 10 ani, această policlinică, după mutarea ei în «Spațiul I», a cunoscut o dezvoltare accelerată, pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a crezut în ea, a crezut în noi și a avut încredere, așadar se cuvine acum să vă mulțumim. [...] Împreună cu o echipă de oameni valoroși, Părintele Mitropolit a văzut «Providența» ca o formă de slujire a aproapelui”, a declarat directorul Policlinicii „Providența”, Daniela Năclad.
În acest moment, în unitatea medicală aflată lângă Catedrala Mitropolitană activează 90 de angajați, dintre care 55 sunt medici. Totodată, policlinica are 25 de specialități clinice și paraclinice.
„Nu se știe ce se va întâmpla mâine, poimâine cu alte inițiative, mintea și sufletul ne sunt pline de gânduri pentru ca să se extindă această lucrare de la spital, de la policlinică, iar dacă va fi voia Domnului se va împlini. Ne-a ajutat până acum, gândindu-ne că ajutorul a venit prin rugăciunea zecilor de mii de pacienți care au fost trataţi din 2000, cu atât mai mult în ultima perioadă când structura medicală «Providența» s-a extins. Cred că rugăciunile lor și osteneala cadrelor medicale care i-au primit cu drag și au încercat să le înțeleagă suferința au ajutat. Nădăjduim că au plecat cu mulțumirea că au fost ascultați, au fost respectați, iar recunoștința lor s-a transformat cu certitudine în rugăciune, pentru că ceea ce vedem era de negândit, pentru că nu îndrăzneam să plecăm din celălalt sediu, unde se află acum Librăria «Doxologia»~, a afirmat Părintele Mitropolit Teofan.
Ca semn de mulțumire din partea Centrului eparhial, dar și din partea chiriarhului, doamna directoare Daniela Năclad a primit „Crucea Moldavă”, cea mai mare distincție mitropolitană. Totodată, cei care au contribuit la extinderea unității medicale au primit distincții de vrednicie.
Providența face de 25 de ani medicină de bună credință
„Providența” a început în 1998, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Policlinica a fost inaugurată sub denumirea de „Centrul de Diagnostic și Tratament”, în octombrie 2000, în prezenţa Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, a Înaltpreasfințitului Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi a altor ierarhi români. În 2008 și-a deschis porțile Spitalul „Providența”, primul din cadrul Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătății. Policlinica s-a mutat într-un spațiu nou, care a fost sfințit de PF Părinte Patriarh Daniel, pe 13 octombrie 2012. De-a lungul anilor, la „Providența” nu au lipsit campaniile umanitare, unde prin intermediul Fundației Medicale „Providența” au fost ajutați mii de pacienți, beneficiind de servicii medicale gratuite. Instituția medicală face parte din Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor.
Extinderea unității medicale a început în anul 2020, în timpul situației create de pandemia de Covid-19 și a costat peste 2 milioane de euro. De remarcat faptul că deși contextul sanitar a fost dificil de gestionat, iar multe instituții medicale au fost carantinate ori transformate în unități speciale de tratament, policlinica Arhiepiscopiei Iașilor nu a fost niciodată închisă în timpul crizei sanitare, ba chiar a sprijinit efortul autorităților abilitate în combaterea pandemiei. Fondurile de amenajare a „Providenței II” au fost suportate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.