În ziua de prăznuire a Izvorului Tămădurii, mulţimi de pelerini au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe
Pomenirea a doi clerici misionari din Mitropolia Banatului
În necropola mitropoliților de sub Altarul Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, a avut loc vineri, 21 februarie, comemorarea Mitropolitului Vasile Lăzărescu, la 56 de ani de la moartea sa. De asemenea, duminică, 23 februarie, preoții și credincioșii Parohiei Iosefin din Timișoara l-au pomenit pe preotul ctitor Ioan Imbroane, plecat la Domnul în urmă cu 84 de ani.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, slujba Parastasului pentru Mitropolitul Vasile Lăzărescu a fost oficiată vineri de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul Centrului eparhial și de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Au fost prezenți credincioși, călugări și membri ai familiei mitropolitului, toți adunându-se într-un moment de reculegere și rugăciune pentru odihna sufletului ierarhului.
La final, părintele vicar Ionel Popescu a evocat principalele realizări ale Mitropolitului Vasile Lăzărescu. „Mitropolitul Vasile Lăzărescu a fost un ierarh mărturisitor în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Acesta i-a protejat în perioada de după 1945 pe fruntașii partidelor istorice din Banat, pe fruntașii intelectualității creștine de aici, care erau persecutați de regimul comunist ateu, pe mulți susținându-i financiar în suferințele și lipsurile prin care treceau. Misiunea la frații din Basarabia și susținerea celor care au contribuit la zidirea Catedralei Mitropolitane l-au costat scoaterea abuzivă din scaunul mitropolitan al Timișoarei, înscenându-se prin intermediul Securității și al slugilor Securității de atunci fapte pe care el nu le-a săvârșit niciodată. El a rămas cu conștiința curată, a rămas și trebuie să rămână în amintirea noastră ca un adevărat ierarh mărturisitor, care poate cândva va fi luat în vedere și pentru canonizare”, a spus părintele vicar Ionel Popescu.
Preoții și credincioșii Parohiei Iosefin din Timișoara l-au pomenit duminică pe preotul ctitor Ioan Imbroane, plecat la Domnul pe 21 februarie 1941. Momentul comemorativ a avut loc în Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, ctitorită de acest vrednic slujitor al Altarului.
Preotul paroh Ionel Popescu a evocat personalitatea celui pomenit, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți slujitori ai Bisericii bănățene din perioada interbelică. „Deși a păstorit la Iosefin doar 14 ani, realizările preotului Imbroane sunt întru totul remarcabile. Astfel, între 1930-1932 a construit «Casa Culturală» (parohială), iar între 1931-1936 a finalizat lucrările de construcție la monumentala noastră biserică. Concomitent, a înființat Corala «Doina Banatului» și Societatea «Sfânta Maria», a femeilor creștin-ortodoxe, împreună cu care a desfășurat o intensă activitate social-filantropică, menționată în presa timișoreană a vremii. Ostenelile acumulate în acea perioadă de muncă intensă i-au afectat însă sănătatea și, la 21 februarie 1941, a trecut la Domnul. A trăit doar 51 de ani, dar a lăsat în urmă o bogată moștenire în toate sectoarele vieții bisericești din parohia pe care a păstorit-o și nu numai”, a spus părintele Ionel Popescu, vicar eparhial.
În semn de prețuire și recunoștință, Consiliul parohial i-a amenajat locul de veci sub Altarul bisericii pe care a ctitorit-o, peste care a așezat o lespede de marmură, iar pictorul Anastase Demian a împodobit-o cu pictură.
La momentul emoționant al pomenirii au participat și urmași ai familiei preotului Ioan Imbroane, din Timișoara și București: familiile Cornelia Imbroane și Iuliana Osiceanu. Doamna Osiceanu și fiul ei Gabriel au donat parohiei un minunat tablou în pastel al părintelui Ioan, realizat în vremea tinereții lui, iar preoții slujitori le-au oferit celor două familii icoane cu chipul Maicii Domnului.
Comemorarea părintelui ctitor Ioan Imbroane s-a încheiat la mormântul său, unde rudeniile au depus buchete cu flori, au aprins candele și au păstrat momente de reculegere.