La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Pomenirea eroilor neamului și a victimelor Mineriadei din 1990 la București
Eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, pentru credința creștină și țară, precum și victimele Mineriadei din perioada 13-15 iunie 1990 au fost pomeniți în Capitală joi, 13 iunie, la crucea ridicată în Piața Universității și la troița din fața Teatrului Național „I. L. Caragiale”, în cadrul a două slujbe de Parastas.
Prima slujbă de pomenire a fost săvârșită la orele amiezii de un sobor de preoți din Protoieria Sector 3 Capitală condus de părintele protopop Florin Busuioc, iar cea de-a doua a fost oficiată ulterior de un sobor de preoți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), condus de părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din Capitală.
Primul eveniment comemorativ a fost organizat de Asociația „13-15 iunie 1990” la împlinirea a 34 de ani de la incidentele violente petrecute în Piața Universității. Soborul de slujitori condus de părintele protoiereu Florin Busuioc s-a rugat pentru odihna sufletelor victimelor acestui nefericit eveniment, dar și pentru toți eroii neamului din toate locurile și timpurile. La finalul slujbei, părintele protopop ne-a spus: „Este o zi înălțătoare pentru că am avut în centru sărbătoarea deosebit de importantă pentru noi, creștinii ortodocși, a Înălțării Domnului cu trupul de-a dreapta Tatălui. Astăzi i-am cinstit și pe eroii neamului pentru că ei nu mor niciodată, ci se nasc în cer. Eroii merg cu sufletul înaintea lui Dumnezeu, iar trupurile lor rămân ca o sămânță vie în pământul acestei țări sau în pământul în care și-au găsit sfârșitul atunci când au apărat credința și patria. Acești eroi ai neamului și ai credinței noastre ortodoxe au adunat astăzi, în rugăciune, oameni plini de dragoste pentru ei, dragoste insuflată din tinerețe de familiile lor. Eroii au căutat libertatea, care înseamnă adevărul trăit și mărturisit în viață, după cuvintele Mântuitorului: «Adevărul vă va face liberi». Dacă adevărul este trăit cu sinceritate, jertfa din lumea aceasta, chiar dacă presupune oferirea întregii vieți, este o participare la viața veșnică. Martirii și eroii sunt pentru noi imbold pentru a căuta întotdeauna libertatea, indiferent în ce context ne-am afla. Nu există nici o constrângere în care omul să nu își poată găsi libertatea, pentru că libertatea este relația sinceră și adevărată cu Dumnezeu. Astăzi, eroii noștri sunt în cer, însă ei sunt și în inimile și în pomenirile noastre. De aceea, în Biserica Ortodoxă Română s-a săvârșit slujba Parastasului pentru toți eroii neamului dintotdeauna și de pretutindeni”.
Cel de-al doilea eveniment în cadrul căruia a fost săvârșită a doua slujbă de pomenire, oficiată de soborul de preoți din cadrul ACCU condus de părintele Gheorghe Dilirici, a fost organizat de Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991.
Cu acest prilej, au fost depuse coroane de flori la monumentele ridicate în Piața Universității în memoria celor pomeniți.