Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea eroilor Revoluției la Popești Leordeni
Eroii Revoluției Române din 1989 au fost comemorați marți, 20 decembrie, în cadrul unei ceremonii militare și religioase găzduite de ansamblul muzeal din Popești Leordeni, județul Ilfov, dedicat eroilor revoluționari de la Timișoara. În cadrul evenimentului a fost inaugurat un nou monument ridicat în cinstea acestora și au fost săvârșite mai multe slujbe de pomenire.
Orașul Popești Leordeni din județul Ilfov reprezintă unul dintre popasurile de mare însemnătate în istoria Revoluției Române din Decembrie 1989, într-o gură de canal din această localitate fiind aruncată cenușa mai multor revoluționari timișoreni, ale căror trupuri neînsuflețite au fost aduse în București și arse la Crematoriul „Cenușa” din Capitală în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989.
În acest loc a fost ridicat un muzeu dedicat acestor eroi revoluționari, sub forma unui paraclis clădit pe piloni la o înălțime de aproximativ doi metri deasupra solului, în fața căruia au fost așezate pietre funerare pentru luptătorii timișoreni din 1989 a căror cenușă a fost adusă în acest loc, precum și un monument din marmură în forma unei cruci.
În acest an, în cadrul ceremoniei organizate de Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în colaborare cu Consiliul Local Popești-Leordeni și Fundația Simionescu, s-a dezvelit un nou monument intitulat „Patimile lui Iisus”, care poartă numele celor trei jurnaliști străini care au pierit în timpul Revoluției din 1989: Danny Huwé, cetățean belgian; Jean-Louis Calderon, cetățean francez, respectiv Ian Henry Parry, cetățean galez. Noul monument a fost dezvelit și sfințit de către un sobor de preoți condus de părintele consilier eparhial Alexandru Negoiță, de la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După slujba de sfințire, în fața monumentului a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989.
În continuare, au fost rostite mai multe alocuțiuni și au fost depuse coroane de flori la cele două monumente din cadrul ansamblului muzeal, iar în clădirea muzeului a fost săvârșită slujba Parastasului, urmată de o ceremonie religioasă de pomenire în rit romano-catolic și de un cuvânt rostit de un reprezentant al Bisericii Anglicane. De asemenea, o slujbă de pomenire a mai fost săvârșită și lângă gura de canal în care a fost aruncată, în urmă cu 33 de ani, cenușa revoluționarilor timișoreni.
Părintele consilier eparhial Alexandru Negoiță a arătat faptul că această ceremonie și pomenire a eroilor Revoluției este o datorie pentru orice român care trăiește în libertate: „Ne-am adus cu toții aminte de cele petrecute în 1989 și ne-am rugat lui Dumnezeu să așeze în rândul sfinților sufletele celor care au fost jertfiți atunci, eroii neamului românesc. În Popești Leordeni regimul comunist a considerat că cenușa celor care s-au săvârșit atunci trebuie aruncată și uitată. Dar această cenușă nu a fost risipită, ci a adunat oameni, a închegat o întreagă comunitate în gând și rugăciune. Această manifestare de eroism reprezintă un act de curaj pentru libertatea și unitatea poporului român, dar și pentru libertatea și comuniunea de credință a conaționalilor noștri”.