De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pomenirea eroilor rezistenţei anticomuniste din Banat
Luni, 9 martie, de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, la celula-muzeu a condamnaţilor la moarte din incinta Penitenciarului din Timişoara, a avut loc slujba de pomenire a eroilor rezistenţei anticomuniste din Banat. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Evenimentul a fost organizat de scriitoarea Ileana Silveanu, fost deţinut politic, autoarea celor peste zece volume dedicate martirilor şi eroilor rezistenţei anticomuniste din Banat, intitulate „Cărările speranţei“. La slujbă au participat foşti deţinuţi, rude ale acestora, reprezentanţi ai mai multor organizaţii apolitice, dar şi monahii de la Centrul eparhial. De asemenea, a fost de faţă şi dl Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.
După săvârşirea Panihidei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenţi un cuvânt referitor la jertfa deţinuţilor politic din perioada regimului comunist ateu, care s-au asemănat mucenicilor de altădată prin chinurile şi suferinţele îndurate pentru dragostea faţă de Dumnezeu şi de ţară.
„Astăzi îi prăznuim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia care s-au jertfit pentru Hristos în urmă cu 1700 de ani şi care au devenit peste veacuri modele pentru creştinii Sfintei noastre Biserici. Mi-aş fi dorit ca astăzi să fiu în Sevastia, dar a rânduit Dumnezeu ca astăzi să fiu într-o Sevastie românească. Sunt atâtea închisori în care au murit şi au fost condamnaţi la moarte atâţia fraţi de-ai noştri nevinovaţi! Au murit pentru că au crezut în Preasfânta Treime-Dumnezeu, asemeni sfinţilor mucenici de altădată. Săvârşind Parastasul în această celulă, este poate unul dintre cele mai binecuvântate altare la care am slujit vreodată. Am slujit aici nu între flori de busuioc, ci între lacrimi şi suspine. Cred că cei pe care i-am pomenit astăzi şi au trecut prin acest loc au trecut din acest iad al suferinţei în bucuria lui Dumnezeu din ceruri. Ei sunt martirii şi mucenicii noştri din Sevastia românească. Toţi cei care mai ştiţi câte ceva despre ei aşterneţi pe o sfântă coală de hârtie, spre învăţătură, pentru noi şi pentru cei care vor veni după noi, ca să nu se mai întâmple asemenea fapte în sfântul şi binecuvântatul nostru pământ românesc. Dumnezeu să-i odihnească, iar noi să învăţăm din cea mai sângeroasă pagină a istoriei neamului nostru“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan.
În final, pr. Dumitru Vana, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, a recitat poezia „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!“ a lui Radu Gyr, de faţă fiind şi urmaşi ai renumitului poet martir. Celula-muzeu, un „pios omagiu adus tuturor luptătorilor prinşi în rezistenţa anticomunistă din Banat“, poate fi vizitată de patru ori pe an: în 9 martie, 29 iunie - Ziua Penitenciarului, în 16 iulie şi în 14 septembrie, de Ziua Sfintei Cruci. Aceasta a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani la iniţiativa scriitoarei Ileana Silveanu, cu sprijinul conducerii Penitenciarului din Timişoara şi al Arhiepiscopiei Timişoarei. Cu prilejul vizitei la Penitenciarul Timişoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a cercetat şi Biserica „Învierea Domnului“ din incinta instituţiei şi a adresat un cuvânt de învăţătură deţinuţilor prezenţi.