În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea părintelui Nicolae Achimescu la paraclisul Facultății „Justinian Patriarhul”
Foști colegi și studenți, membri ai familiei, precum și reprezentanți ai Universității din București au participat joi, 6 octombrie, la Parastasul săvârșit pentru părintele profesor Nicolae Achimescu și soția sa, prezbitera Cornelia Ana, în Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Ca preambul al evenimentului cultural-comemorativ care s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei în seara zilei de 6 octombrie, în biserica Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” s-au înălțat în aceeași zi, la orele prânzului, rugăciuni pentru pomenirea părintelui profesor Nicolae Achimescu și a soției sale, prezbitera Cornelia Ana.
La finalul slujbei de pomenire, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat figura regretatului părinte profesor, amintind de truda sa atât în slujirea Sfântului Altar, cât și la catedră.
„Dăruirea părintelui profesor în slujirea Bisericii poate fi înțeleasă prin truda sa întru cele ale teologiei, dar și jertfa pe care a făcut-o, o jertfă a familiei. Născut în ținutul Mehedinților și o vreme profesor la Seminarul din Caransebeș, a venit cu familia lui la Iași, într-o zonă cvasinecunoscută pentru el și a rămas acolo mult timp, de fapt, în cea mai rodnică perioadă a vieții și slujirii sale, atât pe Altarul Mântuitorului, cât și pe altarul școlii teologice. Apoi s-a mutat la București și cred că aceasta a fost dăruirea și jertfa sa și a familiei sale. Apreciez neuitarea unora dintre ucenicii săi și dacă părintele Ilie Valentin s-a ostenit mult pentru realizarea unui volum omagial care va fi prezentat în această după-amiază la Palatul Patriarhiei, cel mai important lucru rămâne rugăciunea. Evocările, pomenirile, amintirile, neuitarea ucenicilor, toate sunt importante, dar nimic nu este mai important decât rugăciunea”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Totodată, conf. dr. Adrian-Nicolae Lemeni, succesorul părintelui profesor pomenit în funcția de director al Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie bucureștene, a rostit un cuvânt de evocare în care a arătat faptul că, prin activitatea și dedicarea sa, părintele Nicolae Achimescu a inspirat dăruire și exigență în slujire și studiu ucenicilor săi.