În Duminica a 30‑a după Rusalii (Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor), 24 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului
Pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare
Istorica vatră monahală de la Putna şi-a sărbătorit marţi, 2 iulie, ctitorul şi ocrotitorul, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Obştea monahală şi numeroşii credincioşi veniţi la slujbă s-au bucurat de prezenţa unui sobor de ierarhi care au slujit luni seara rânduiala Privegherii, iar astăzi Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie a avut loc un recital de poezie şi cântece patriotice, au fost depuse coroane de flori la mormântul sfântului şi a avut loc un ceremonial militar.
La pomenirea din acest an a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, 2 iulie, au fost prezenți la sărbătoare cinci ierarhi ortodocși români, împreună cu mai multe grupuri vocale și mii de pelerini din întreaga țară.
Luni seara, la slujba Privegherii, Înaltpreasfințitul Pimen a rostit în cuvântul său de învățătură:
„Când a trecut la cele veșnice, spune cronicarul, Ștefan cel Mare a fost plâns de întregul popor, pentru că s-au bucurat de multă apărare a credinței lor și a gliei străbune. Ștefan cel Mare a luptat pentru apărarea credinței și a pământului strămoșesc. Cum a putut birui? Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu înțelepciunea dată lui de Dumnezeu și cu vitejia poporului moldovean.
Când a fost biruit, a spus: «Pentru păcatele mele!» Câtă smerenie în sufletul acestui om! Credința noastră ortodoxă înseamnă mărturisirea lui Dumnezeu în Duhul Adevărului, înseamnă valori ale culturii, valori ale societății: munca, respectul, omenia, ospitalitatea. Lumea de astăzi își revine în sine participând la o slujbă, dobândește liniște sufletească intrând într-o sfântă biserică”.
În ziua de prăznuire a slăvitului voievod, de dimineaţă, pelerinii reprezentanți ai vetrelor folclorice din județul Suceava, în frunte cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, au fost întâmpinați de starețul mănăstirii, arhimandritul Melchisedec Velnic. Acesta a adresat pelerinilor câteva cuvinte:
„Ștefan și-a iubit țara, și-a iubit neamul, ne-a iubit pe toți. El nu a făcut nici un fel de deosebire vreodată. După 45 de ani de domnie, medicul Matteo Muriano avea să scrie despre el că este «mult iubit de supușii săi, veșnic treaz și darnic».
Prin ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, ați intrat în dragostea și dărnicia Sfântului Ștefan cel Mare. Ați dăruit din timpul dumneavoastră și ați venit cu drag la mormântul Sfântului Ștefan. De aceea ne bucurăm și vă spunem Bun venit!”
Buciumașii au dat și ei de veste că Ștefan este viu în inimile românilor pentru că este viu în Împărăția lui Dumnezeu, ca fiu iubit de Părintele Ceresc și de poporul său.
Sobor de arhierei la Sfânta Liturghie
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor alcătuit din Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, din România, Ucraina - regiunea Cernăuți și din Republica Moldova, în total 116 clerici.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a spus:
„Viața pe pământ nu se poate duce decât într-un singur sens - al căutării mântuirii. Căci Dumnezeu nu ne-a făcut pentru moarte, ci pentru viață. Iată ce trebuie să căutăm în viața noastră de zi cu zi! Toate să le facem căutând mai întâi Împărăția lui Dumnezeu. Aici, la Putna, ne trezim față în față cu domnul Moldovei, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, care în toată viața lui le-a făcut pe cele ale Martei și pe cele ale Mariei, care a construit biserici, mănăstiri, dar și palate, și cetăți și a întărit poporul și țara cu ziduri văzute, de piatră, și ziduri nevăzute, duhovnicești, ale rugăciunii și ale cuvântului lui Dumnezeu, care nu lipsea din gura lui”.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mai arătat că Sfântul Ștefan a devenit pentru noi un model de urmat, pentru că în toate câte a făcut nu a uitat niciodată care este Ușa prin care intrăm în Împărăția lui Dumnezeu, adică Hristos.
„Și după ce intrăm în Împărăție, trebuie să ieșim din ea spre lume. Căci Dumnezeu ne-a pus în lumea aceasta ca s-o transformăm, nu ca să o distrugem. Pe ce punem mâna să devină mai frumos, mai înțelegător, să facem lumea aceasta materială transparentă prezenței lui Dumnezeu.
Dacă ne uităm în această mănăstire vedem pietre care astăzi ne vorbesc despre trăirea unui domnitor, despre viața unui neam și mai ales despre Cel Care este Poarta prin care se intră în Împărăția lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Hristos ne-a lăsat Biserica drept poartă prin care să intrăm în Cer și să ieșim din Cer spre lume pentru a o transfigura cu mintea și cu sufletul nostru pătruns de harul Duhului Sfânt”, a mai arătat Înaltpreasfinţia Sa.
Totodată, ierarhul a mai arătat că Sfântul Ștefan a transfigurat lumea aceasta prin rugăciune, prin credință, prin smerenie, prin dragoste de familie și de neam, care a devenit familia lui. Orice a făcut, l-a căutat pe Hristos Domnul.
„În zilele acestea, în cel mai mare muzeu din lume, Muzeul Luvru din Paris, se află expus stindardul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare. O lume întreagă vede cum trăia acest domn, cum apăra nu numai granițele Moldovei întregi, care se întindea de o parte și de alta a Prutului, dar și granițele Europei.
Acest mare voievod rămâne o lumină care nu poate fi ascunsă sub obroc, o lumină care s-a aprins din Lumina cea adevărată. Lui să-i fim și noi astăzi următori, oriunde am trăi”, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.
Muzică patriotică şi ceremonial militar
După Sfânta Liturghie a fost susținut un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă de către Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești, Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.
A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare de către: Consulatul General al României la Cernăuți, Instituția Prefectului Județului Suceava, structurile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță prezente - Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Brigada de Poliție cu destinație specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Primăria orașului Soroca, Primăria comunei Putna și Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanu” din Putna, Primăria Orașului Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români - București.
Apoi s-a desfășurat ceremonialul militar realizat de structurile militare prezente. Imnul de stat și piesele din timpul defilării au fost interpretate de fanfara municipiului Suceava.
Părintele stareț al mănăstirii a mulțumit oficialităților și tuturor celor prezenți, cât și Secretariatului de Stat pentru Culte, cu sprijinul căruia au fost tipărite câteva publicații dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. O diplomă de recunoștință pentru activitățile din Anul Centenar a fost înmânată primarului orașului Soroca, Victor Său.
Părintele stareț a încheiat cu cuvintele: „Ștefan s-a făcut jertfă și de aceea a pătruns în inimile românilor. Dumneavoastră, cei prezenți, v-ați făcut, de asemenea, jertfă și ați pătruns în inima sa”.