În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia la Dunărea de Jos
Declarată „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989”, la data de 9 martie, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate numeroase manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale.
La Galați, biserica ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit cel de-al treilea hram. Ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist, edificiul bisericesc a fost construit în stil maramureşean în anii 2008-2011.
Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.
`În această capelă memorială unim demnitatea, curajul şi forţa duhovnicească a Sfinţilor Mucenici din Sevastia Armeniei cu tot ce a urmat de-a lungul secolelor în creştinătate, dar mai ales în ultimul secol pe meleagurile ţării noastre, când făuritorii de credinţă şi de neam s-au jertfit pentru a lăsa urmaşilor lor o ţară măreaţă şi un popor binecredincios”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
În continuare a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei care au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la Domnul. În curtea bisericii gălăţene a urmat slujba de sfinţire a troiţei ridicate în acest an cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi. În încheiere, au fost recitate poezii și a avut loc un ceremonial militar al gărzii de onoare a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi. Totodată, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit peste 100 de pachete cu produse de igienă personală asistaţilor de la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi, precum şi 150 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la biserică, care au mai primit din partea ierarhului iconiţe şi alte daruri.
Și pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila ziua de 9 martie a fost una de sărbătoare, deoarece bisericuţa în care aceştia se roagă și-a serbat ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii 40 de Mucenici. Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au început cu o săptămână înainte, prin vizite pastorale la toate centrele şi fundaţiile înfiinţate pentru persoanele cu dizabilităţi şi prin spovedirea tuturor acestor persoane. De asemenea, s-au împărţit 20 de pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor celor asistaţi.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, iar după slujbă, cu sprijinul Bisericii „Naşterea Domnului” din Brăila, au fost pregătite şi oferite persoanelor participante la hram peste 150 de pachete cu alimente. Pentru cele 175 de persoane cu dizabilităţi, aflate în îngrijirea centrelor de asistenţă socială din municipiu, s-a oferit o masă caldă. Persoanele asistate în cadrul acestui sfânt locaş, prin preotul Adrian Vanghele, provin din comunităţile de surdomuţi şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Brăila.