Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea unui rapsod bănățean care a cântat și la strana bisericii
În satul natal al rapsodului Achim Nica, la Obreja, județul Caraș-Severin, a răsunat săptămâna trecută doina bănățeană, în cadrul unui eveniment cultural-artistic. În debut, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost săvârșită o slujbă de pomenire, de către părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului, și părintele paroh Ovidiu Tinca, în prezența autorităților locale, oamenilor de cultură, copiilor și tinerilor îmbrăcați în straie populare și a numeroșilor credincioși din Obreja.
Părintele paroh Ovidiu Tinca a subliniat că este importantă pomenirea rapsodului în acest an comemorativ, deoarece Achim Nica nu a fost doar un mare cântăreț de muzică populară, ci și un cântăreț bisericesc.
După slujbă, pe scena amenajată în vecinătatea bisericii, s-a desfășurat cea de-a 10-a ediție a festivalului „La Obreja-ntr-o grădină”. Festivalul folcloric dedicat lui Achim Nica a cuprins momente artistice de cântări și jocuri populare din Banat. Printre cei care și-au adus omagiul prin cântec și joc s-au numărat Dumitru Teleagă „Mecka”, Roxana Mag și alți tineri talentați într-ale cântecului popular, dar și ansamblurile „Zestrea Gugulanilor” și „Junii Gugulani”, acompaniați de formația condusă de maestrul Andrei Tudor (Andreluș).
Artistul Dumitru Teleagă „Meka” a primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în semn de recunoștință, o Biblie, o carte de rugăciuni și mai multe cărți de spiritualitate.